Uniós gyermekjogi stratégiát terjesztett elő az Európai Bizottság


Kovács Barna (19éves) - 7 hónapja

Az Európai Bizottság egy átfogó uniós gyermekjogi stratégia, valamint európai gyermekgarancia bevezetését javasolja, derül ki a közleményükből. A két kezdeményezés előkészítése során több mint 10 ezer gyermek véleményét vették figyelembe.

A közlemény szerint a gyermekeket ma is éri társadalmi, gazdasági kirekesztés, megkülönböztetés a saját vagy a szüleik származása, társadalmi helyzete, neme, szexuális irányultsága miatt. Az Európai Bizottság szerint 2019-ben az EU-ban élő gyermekek több mint 20 százaléka élt olyan családokban, amelyeket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata fenyeget.

Az átfogó Uniós gyermekjogi stratégia a következő területeken javasol intézkedéseket:

1.            A gyermekek aktív részvétele a demokratikus életben

2.            A gyermekek azon joga, hogy társadalmi hátterüktől függetlenül teljes mértékben gyümölcsöztetni tudják a tehetségüket

3.            A gyermekek erőszakmentes élethez való joga

4.            A gyermekek gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz való joga

5.            A gyermekek ahhoz fűződő joga, hogy biztonsággal használhassák a digitális környezetet, és kamatoztathassák az abban rejlő lehetőségeket

6.            A gyermekek jogai világszerte

Az európai gyermekgarancia célja, hogy előmozdítsa az esélyegyenlőséget azáltal, hogy 18 éves kor alatti gyermekek számára hozzáférést biztosít egyes kulcsfontosságú szolgáltatásokhoz. A bizottság a következőket javasolja:

  1. Rászoruló gyermekek számára a tagállamok biztosítsanak ingyenes és egyszerű hozzáférést a koragyermekkori neveléshez és gondozáshoz (például a szegregált osztályok létrejöttének elkerülése révén)
  2. az oktatáshoz és iskolai alapú tevékenységekhez
  3. tanítási naponként legalább egy egészséges étkezéshez
  4. egészségügyi ellátáshoz
  5. egészséges táplálkozáshoz
  6. megfelelő lakhatáshoz
  7. A tagállamoknak figyelembe kell venniük a hátrányos helyzetű – például a hajléktalan, a fogyatékossággal élő, a rendezetlen családi hátterű és a kisebbségekhez tartozó – gyermekek sajátos szükségleteit

Az Európai Bizottság által megfogalmazott alappillérek egyelőre csupán javaslatok, de felszólítják a tagállamokat arra, hogy mielőbb fogadják el őket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Európai Biztottság

2017 Kidsnews | All rights reserved