Vásárolj okosan! – De mégis hogyan?


Csata Emma (16éves) - 7 hónapja

A vásárlás, a pénz megfelelő felhasználása mindenki életében igen fontos szerepet tölt be. A költségvetés, a kiadások megtervezése pedig komoly feladat. Figyelembe kell vennünk a létfenntartáshoz szükséges termékeket, ezek elsődleges szerepet kell, hogy betöltsenek. Emellett alapos tervezést igényel az is, amikor valami olyan dolgot vásárolunk (lakás, autó), melyet hosszabb ideig használunk majd. Persze minden költekezésünk nagyságát meghatározza a bevételünk. De be kell látnunk: nem mindig könnyű megállni, hogy ne csábítsanak el minket az akciók vagy a hihetetlen kedvezmények, a kuponokról nem is beszélve.

A megoldás az lehet, ha megfigyeljük vásárlási szokásainkat és felismerjük az ebben rejlő nehézségeket és törekszünk arra, hogy tudatosabbak legyünk. Azonban ekkor felmerülhet bennünk a kérdés: Hogyan is vásárolok én? Mi az, amin változtathatnék? A most következő cikkben erre keressük a választ. Megnézzük a vásárlói típusokat, és azt is, hogy hogyan maradhat több pénz a perselyben a hónap végén, és hogy hogyan lehetünk egy kicsit környezettudatosabbak eközben.

Általános szabályok, amiket érdemes mindenkinek megfontolni:

Tervezzünk! Vásárlás előtt mindig gondoljuk végig, milyen alkalomra készülünk, milyen receptet szeretnénk életre kelteni és milyen alapanyagok szükségesek ehhez.

Ha már egy kész listával érkezünk a vásárlás helyszínére, kisebb az esélye, hogy elcsábulunk.

Gondoljuk át a mennyiségeket! Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi rövid időn belül el is fogy, így nem kell az energiaszükségletünket meghaladó mennyiséget elfogyasztanunk csak azért, mert nem szeretnénk, hogy az élelmiszer tönkremenjen.

Az élelmiszer kidobása dupla veszteség lenne: értelmetlen költség neked és terhelés a környezetnek, mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel!

Vásárolj piacon élelmiszert, ezzel az évszaknak megfelelően kapható zöldségeket és gyümölcsöket tudsz választani, melyekkel a lehető legtöbb értékes tápanyag jut be a szervezetedbe, és ha egy helyen vásárolsz meg sok mindent, nem szennyezed a környezetet feleslegesen, továbbá még az útiköltségen is spórolsz és támogatod a lokális kistermelőket, amely szintén a fenntartható gazdaság felé egy lépés.

A marketing világában élünk, amely tudat alatt hat ránk!

Nézd meg a gyártót is! Meg fogsz lepődni, amikor rájössz, valójában ugyanaz a cég gyártja a másik olcsóbb/drágább terméket is. Ne fizess a márkáért csak a minőségért! Vagyis mindig:

Figyeld az ár-érték arányt, mert könnyen lehet, hogy a nagymárkákkal legalább azonos minőségű terméket is megkaphatsz olcsóbban, ha odafigyelsz. Ebben lehet a segítségedre az összetevők listája, ami alapján össze tudod a minőséget hasonlítani.

Nem véletlen, hogy törvény szabályozza, mit kell feltüntetni a címkéken. Ezek jelentik ugyanis a száraz tényeket, a valóságot.

Olvass független összehasonlításokat, teszteket!

Számos érdekes tesztet találni online és sok független portál foglalkozik termékek összehasonlításával. Ha találsz valamit, ami tetszik, akkor érdemes rákeresni és megnézni árösszehasonlító portálokon is.

Ott további, független vásárlói értékeléseket is találsz. Esetleg nézd meg használtan is!

Az általános szabályok mellett vannak személyiség jegyek is, amelyek meghatározóak költéseink szempontjából,

1, Impulzív vásárló

Ez a típus – A jöttem, vettem, győztem elvet követi. Gyors, nem vesztegeti az idejét, sokszor esik választása az első termékre, melyet meglát, s első benyomása alapján dönt. Kedveli a szellemes, figyelemfelkeltő csomagolást, reklámszövegeket. Az ilyen döntéseket hozó vásárlók többnyire igen károsak a környezetre és a saját pénztárcájukra nézve is.

Nekik (is) jó tipp lehet, hogy írjanak bevásárlólistát, ezzel is csökkentve annak a lehetőségét, hogy valami olyan dolgot vegyenek meg, amire egyáltalán nincs szükségük.

Mindig gondolják át alaposan, mielőtt választanak, és tapasztalják ki, mely termékek a számukra legmegfelelőbbek. Fontos, hogy ne hagyatkozzanak az érzékeikre, ne menjenek éhesen vásárolni. Legyenek nagyon céltudatosak, és csak akkor menjenek vásárolni, ha az valóban szükséges, így sok pénzt megspórolhatnak maguknak.

2, Életérzés vásárló

Ezek a vásárlók hajlamosak a drágább, jobban menedzselt termék megvételére, esetleg nagyobb hitelek felvételével vállalják túl magukat, mivel a vásárláson, termékeken keresztül igyekeznek „kitűnni a tömegből”.

Nekik hasznos tanács lehet, hogy tudatosan vásároljanak, és ha a drágább terméket választják, akkor ne csak az ára legyen magas, hanem kiváló minőség is legyen. Különös figyelemmel a saját a költségvetésükre nekik mindenképpen érdemes árösszehasonlító oldalakat figyelni.

3, Akcióvadász

Mindig a „legolcsóbb” akciós termékeket keresik, kedvenc olvasmányaik a különböző boltok akciós újságjai, ezért rengeteg időt töltenek azzal, hogy a bevásárló „körútjaikat” megtervezzék.

Fontos, hogy maguk a körutak is igen időigényesek, ezt fontos szem előtt tartani. Be kell látniuk az elvesztegetett időben rejlő lehetőségeket vagy az utazási költségeket.

Azonban sokszor nem csak az áron, de a minőségen is spórolnak, pedig ugyanannyi pénzért jobb minőségű termékeket is vásárolhatnának, persze egy kicsit kevesebbet.

Nekik a következő szempontokat érdemes fontolóra venni:

Mindig ellenőrizd, hogy mennyi van otthon az adott termékből, válogasd meg, hogy hol vásárolsz. Fontos szempont lehet, hogy az adott helyen sok mindent lehessen megvásárolni. Gondold át, hogy valóban szükséges-e most megvenned egy újabb adagot, emellett tartsd szem előtt, hogy semmi nem tart örökké – figyelj az ételek szavatossági idejére is, és ha elmész vásárolni és meglátod az akciós feliratot akkor se ragadtasd el magad: Vásárolj, de ne halmozz!

4, Szokások rabja

Ez a típus egy bevált helyre jár, vagy mindig ugyanazokat a termékeket választja. Sosem, vagy csak nagyon ritkán próbál ki új dolgokat, pont emiatt sokszor többet költ, mintha esetleg egy kicsit több helyen nézne szét, estleg időnként összehasonlítaná a megszokott termékeket versenytársaival.

Nekik lehet jó tanács, hogy próbáljanak ki új helyeket és ne féljenek változtatni. Nézzenek utána, olvassák el a különböző termékekről szóló véleményeket.

Összegezve tehát: Légy tudatos, használj bevásárlólistát, ne menj éhesen bevásárolni, ne halmozz fel túl sokat semmiből és figyelj arra, hogy az adott dolog meddig használható fel/fogyasztható.

„Egyedül az számít, hogy boldogok akarjunk lenni, hogy mindig valami nagy-nagy tudatosság éljen bennünk.”

Albert Camus

Ha szeretnéd elmélyíteni tudásodat még jobban a témában, vagy csak egyszerűen szeretnél pár hasznos infót, tanácsot találni, amelyek hozzásegítenek a tudatos pénzügyi döntésekhez, úgy ajánlom figyelmedbe a Pénziránytű ingyenes „Értem a pénzem” alkalmazását, amelyet androidra a Google play áruházból, IOS-re pedig az App Storeból tudsz letölteni. Ezen felül, ha érdekelnek a részletes és naprakész infók, tanácsok, akkor a Pénziránytű egy Pénzbook nevű Facebook és Insta oldallal is rendelkezik, amelyekre érdemes vetni egy-egy pillantást!2017 Kidsnews | All rights reserved