Visszaengedték a természetbe a kölyökként megmentett vadmacskákat


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A három vadmacska testvér – egy nőstény és két hím – még kölyökként elárvulhatott, vagy elkeveredhetett az anyaállattól, így találták meg őket tavaly Miskolc mellett, Felsőzsolca és Szikszó között egy bolygatott területen. Az állatok előbb a mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd onnan néhány nap múlva átszállították őket a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába.

Az elmúlt hónapokban az állatkerti munkatársak felnevelték a kölyköket, illetve felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

Az állatokról való gondoskodás mellett genetikai vizsgálatokat is végeztek az állatokon. Ez azért lényeges, mert a hazai vadmacska állományt jelentősen érinti a kóbor házimacskákkal való kereszteződés problémája, így a visszaengedéshez tudni kell, hogy nemcsak ránézésre, hanem genetikai értelemben is „igazi” vadmacskákról van szó. A vizsgálatok megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tisztavérű állatok.

Február 26-án végre eljött az ideje az elengedésnek is. Erre három különböző helyszínen került sor: a nőstény állatot a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, illetve a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben engedték szabadon. Ezek az élőhelyek mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartoznak.

A helyszínek kiválasztásában fontos szempont volt, hogy lakott területektől távol eső, megfelelően természetes állapotú erdős területre kerüljenek. A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését: ez természetvédelmi szempontból igen hasznos.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.

A vadállatmentés fontos területe a Budapesti Állatkert igen szerteágazó természetvédelmi tevékenységének. A mentőmunka Magyarországon őshonos vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek mentését jelenti, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. A fő profil a madármentés, de emlősökkel, sőt időnként még hüllőkkel és kétéltűekkel is foglalkoznak. Elárvult vadmacskákkal is többször akadt már dolguk, a legutóbbiak elengedése 2019 őszén igazi médiaesemény volt.

A tavalyi évben egyébként 104 faj 1988 mentett egyede kapott második esélyt az Állatkert Vadállatmentő Központjában. A kert szakemberei a beteg, sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik. A cél mindig az, hogy a mentett állatok végül visszakerülhessenek természetes élőhelyükre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert

2017 Kidsnews | All rights reserved