Alkotnál egy életen át? Akkor ezek a szakmák passzolnak hozzád!


Tigirl (16éves) - 6 hónapja

Nincs azzal semmi baj, ha órák alatt is inkább a füzetedbe rajzolgatsz, szereted kiszínezni a tankönyv ábráit, élvezed a projektfeladatokat, és órákat töltesz egy-egy kreatív feladat elkészítésével. Ha felnőttként pedig nem akarsz beszorulni reggel 8-tól este 6-ig egy irodába, hanem inkább kerülnéd a monotonitást – mindez arról árulkodik, hogy neked valamilyen kreatív, művészeti szakma lesz a testhezálló. Böngéssz kedvedre összeállításunkban, ha pedig alaposabban is megismernéd az alkotókészséget igénylő szakmákat, keresd fel a szakmavilag.hu oldalt, ahol részletesebben bemutatva találod meg az alábbi mesterségeket.

A kreatív szakmák ágazatát három nagyobb területre oszthatjuk a közös szakmai tartalom alapján. Kezdjük a kreatív iparral, ami leginkább a kézműves termékek gyártásával kapcsolatos munkákat foglalja magába.

Például, ha mindig is szeretted a bőr illatát és szívesen foglalkoznál vele, nézz szét a bőrtermékkészítő szakma területei közt: ide tartozik a nyerges, a szíjgyártó, a könyvkötő, a cipész, a szűcs, a kesztyűs, a bőrműves és a bőrdíszműves mesterség is.

Az ilyen szakemberek sosem unatkoznak, hiszen a tervezéstől kezdve az egész gyártási folyamatot ők irányítják, és még fejlődési lehetőség is van – hiszen könnyen lehetsz vállalkozó, iparműves, de akár mester címet is szerezhetsz. 3 év (érettségivel csak 2 év) tanulás után kaphatsz szerezhetsz képesítést, és akár saját vállalkozásba is kezdhetsz. 🙂

Ha szeretnél változatos anyagokkal, textúrákkal találkozni, biztosan élveznéd a textilgyártást. Különböző textil-előállítási technikákra szakosodhatsz, mint a szövés, fonás, kötés, stb., és a legváltozatosabb iparágakat segítheted munkáddal.

A divat szerelmeseinek első ötlete talán a divattervezői szakma, amibe azonban sokan nem mernek belevágni, mert “túl erős a külföldi konkurencia” – mégis, számos magyar designer ér el nemzetközi sikereket. A divattervező képzés 8 általánossal 5, érettségivel 2 év alatt elvégezhető.

Amennyiben inkább a gyakorlati részét vinnéd a témának, lehetsz divatszabó is, hogy női vagy férfi toaletteket állíthass elő és szabhass személyre. 🙂 Inkább használati tárgyakat készítenél? Ha precíz vagy, lehetsz gipszmodellező, vagy ha nem félsz maszatos lenni, kiélheted a művészi vénádat a kerámiázásban, agyagfazekasságban illetve porcelánfestésben.

Ha inkább a zene érdekel, vagy épp a színház szerelmese vagy, valószínűleg a kreatív szakmák ezen területe fog jobban vonzani. Egyszerre vagy muzikális és szereted a fizikát? Akkor belőled válhat a valaha volt legjobb hangtechnikus, akár stúdióban, akár színházban dolgoznál. 5 év alatt szerezhetsz szakképzettséget és érettségit is. Ha ezen kívül a kézügyességed is ott van, és szeretsz fával dolgozni, érdemes lehet utána olvasnod a hangszerkészítő szakmának. 🙂

Persze egy teátrumban vagy cirkuszban nem csak hang-, hanem vizuál- és világítástechnikusra is szükség van, a többi backstage-szakmáról nem is beszélve, mint például a jelmez-, és díszlettervezés, illetve a sminkmesterség.

A harmadik ág a vizuális alkotás. Ha szívesen rajzolsz és a műveidet szereted számítógépen is alakítani, akkor a grafikus pálya pont neked való, de ha kézzelfoghatóvá is tennéd alkotásaidat, testhezálló lehet a dekoratőr szakma (aki kirakatokat, kereskedelmi, kiállítási tereket rendez be, árut mutat be, dekorációkat, feliratokat készít, stb.). Mindkettő 5 évig tartó tanulást igényel, cserébe egy érettségivel és technikusi végzettséggel leszel gazdagabb.

Folyton tele van a telefonod galériája, a rengeteg kattintgatástól? Ne aggódj, ebből is meg tudsz élni, csupán az 5 éves képzést kell elvégezned a fotográfusi végzettséghez.

Ha szeretsz digitális rajzokat készíteni és az animálásukkal szórakozni, kipróbálhatnád magad mozgókép- és animációkészítőként. Az 5 éves képzés elvégzése után elhelyezkedhetsz stúdiókban, és akár komplett animációsfilmeken is dolgozhatsz! Sőt, a magyar animációkészítők nagy népszerűségnek örvendenek az USA-ban is.
Amennyiben mindig is Landerer volt a példaképed, menj nyomdásznak. Általános iskola után 3 évvel már kezedben is lehet a szakképesítés, és máris irányíthatod a világmegváltó anyagok nyomtatását.

A kreativitás és a művészet hétköznapi értelemben véve kéz a kézben jár, azonban a szakmák világában két külön ágazatként sorolják be. Tehát ne csüggedj, ha eddig nem találtad meg a kedvedre való szakmát, csak olvass tovább! 🙂

Talán az egyik legegzotikusabb terület a fémművesség, amely szintén több részre osztható: az aranyművesek legtöbbször ékszert, az ezüstművesek (nagyobb méretű) ötvöstárgyakat készítenek, a bronzművesek pedig érmek és szobrok öntésével foglalkoznak, de vannak még különlegesebb területek is. Érettségivel mindhárom szakmát ki lehet tanulni 1 év alatt. Ezekhez hasonló szakma az üvegművesség is, amelyhez érettségi után 2 év kell, de utána képes leszel gyönyörű üvegtárgyakat létrehozni, sőt még az üvegfúvásra is megtanítanak.

Szeretsz fát faragni és agyagozni? Ha ezek mellett érdekel a népművészet is, elvégezhetsz egy 3 éves népi kézművesi képzést, így szakod szerint elsajátíthatod a csipkekészítés, faművesség, gyékény/szalmatárgy-készítés, hímzés, kosárfonás, nemezkészítés vagy épp a takács mesterség csínját-bínját. A másik lehetőség pedig a szobrászat, ha jobban érdekel a szobrok, figurák, érmek vagy domborművek alkotása.

Ha számodra már most is a festés a legjobb gyógyír egy-egy rosszabb napra, és boldogan mázolnál megélhetésként, jó hírem van: a festészet is szakma, 5 éves közép- vagy 2 éves felsőoktatási képzés elvégzése után tied a pálya. 🙂 Ha pedig nem elégszel meg a vászonfestéssel és a művtöri is vonz, menj díszítő festőnek, hogy a freskóktól a régi tárgyakig mindenfélét rekonstruálhass.

Amennyiben táncoslábú vagy, esetleg kicsi korod óta (szó szerint) lógsz a szeren, ajánlom figyelmedbe a táncos- vagy artistaképzőt. Érettségivel 3, anélkül 6 év tanulást vesz igénybe, aztán nem csak cirkuszban, hanem színházakban és stúdiókban is el lehet helyezkedni, még filmekben is szerepelhetsz kaszkadőrként.

Jó sok lehetőség, mi? Látod, érdemes időben elkezdeni böngészni a szakmákat – választani ráérsz, de legalább szélesíted a látóköröd, hiszen könnyen előfordul, hogy egy csomó mesterségről még nem is hallottál, pedig szimpatikusak lennének. Aztán ha odakerülsz, sose félj kreatív szakmát választani, ha az alkotásban leled az örömöd! 🙂

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

A cikk megjelenést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az MKIK Szakmavilág.hu oldal támogatta.Forrás:

Támogatott Tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved