Április 1. – bevezetik az SOS jelzést


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Az SOS a legismertebb morze távírókódú üzenet. Három rövid, három hosszú és újabb három rövid jelzésből áll (· · · — — — · · ·), amelyek szétbontva az S, O, S betűknek felelnek meg. A jelzést a német tengerészet vezette be 1905. április 1-jén, majd 1906. október 3-én egy berlini rádiókonferencián nemzetközileg is elfogadták.

Az SOS-t először az SS Slavonia tengerjáró hajó használta, miután 1909-ben az Azori-szigeteknél zátonyra futott, és a jelzés nyomán odasiető hajók sikeresen kimentették a Slavonián utazó mintegy 500 főnyi utast és személyzetet.

Sokan azt gondolják, hogy az SOS eredetileg egy rövidítés („Save Our Souls = Mentsétek meg a lelkeinket” vagy „Save Our Ship = Mentsétek meg a hajónkat” vagy „Send Our Savior = Küldjétek a megmentőnket”), de valójában azért szabványosították ezt a kódot, mert könnyű használni és felismerni még erős interferencia mellett is.

További előnye, hogy nem csak hang, hanem fényjelzés formájában is működik, ezért a mai napig számtalan helyzetben alkalmazható valaki szorult helyzetének a jelzésére.

A mai köznapi nyelvben és üzleti e-mail levelezésekben is találkozni az SOS jelzéssel, ahol túlnyomórészt az üzenetek „ultra sürgős” megjelöléseként használják. Rádiós, beszélt nyelvi megfelelőjeként 1927-ben bevezették a „mayday” jelzést, aminek az eredetije a francia „m’aider = segítsenek nekem” kifejezés volt, csak végül az angol fonetikus átirata honosodott meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved