Április 10. – lezuhan a lengyel elnököt szállító repülőgép


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Ma 11 éve, 2010. április 10-én zuhant le a lengyel légierő orosz gyártású Tu-154M gépe, mely Lengyelország politikai, katonai és gazdasági vezetőinek krémjét, köztük a köztársasági elnököt, Lech Kaczynskit és feleségét szállította Oroszországba, egy 1940-es, lengyelek elleni szovjet vérengzésre való megemlékezésre. A balesetet a repülőn utazók közül senki sem élte túl. A hatósági vizsgálatok alapján a katasztrófát a pilóták hibája okozta, de vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a lengyel elnök (aki egyben a pilóta katonai felettesének minősült) nyomására próbáltak az erre alkalmatlan szmolenszki reptéren leszállni a besűrűsödött ködben.

wikipédia

Kaczynski neve nem véletlenül lehet ismerős még a legfiatalabbaknak is, ugyanis a balesetben elhunyt Lech Kaczynski egypetéjű ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski azóta is az aktuális lengyel politika legfontosabb figurája, még ha hivatalosan nem is mindig ő tölti be a legmagasabb tisztségeket az országban.

Nem csak a lengyel ellenzék és az összeesküvés-hívők, de komoly politikai elemzők is azon az állásponton vannak, hogy Lengyelország politikai irányvonalát az elmúlt húsz évben közvetlenül vagy közvetve a Kaczynski testvérek határozták meg.

További érdekesség, hogy 2006-2007-ben a két legfontosabb lengyel közjogi pozíciót, a miniszterelnökit és a köztársasági elnökit a tökéletesen egyforma külsejű ikertestvérek, Jaroslaw és Lech Kaczynski töltötték be.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

/en.wikipedia.org/wiki/Smolensk_air_disaster

2017 Kidsnews | All rights reserved