Április 12. – a brit zászló őse megszületik


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Te tudod, mit jelképez Nagy-Britannia ikonikus zászlaja, és miért van elcsúsztatva rajta a piros x a többihez képest?

A mai modern „Union Jack” ősét, a Union Flaget 1606-ban ezen a napon vezették be a szigetországban. A Union Jack kifejezés is lényegében „úniós zászlót” jelent, bár egyesek szerint ennek a kifejezésnek haditengerészeti eredete van – de a név szempontjából mindegy, ugyanis abban az olvasatban is zászlót jelent a „jack”.

Az 1606-ban bevezetett Union Flag a skótok kék alapon fehér csillagos zászlajára vetítette rá az angolok fehér alapon piros keresztjére, gondosan ügyelve, hogy a kék és a piros vonalak ne érintkezzenek, ez ugyanis ütközött volna a heraldika (címertan) alapelveivel. 

A brit zászló mai formája 1801-ben jött létre, amikor Írország hivatalosan csatlakozott az Egyesült Királysághoz. Ekkor a Union Flag a szó szoros értelmében újabb jelentésréteget kapott, és a skót kereszt által fehéren hagyott átlókba aszimmetrikusan bekerült az írek Szent Patrik keresztje (ami egy piros x volt fehér alapon).

Az aszimmetriára azért volt szükség, hogy az így részleges átfedésbe került skót és ír jelképek közül egyik se „kerekedjen felül” a másikhoz képest.

Az uralkodó címertani szakértői újra ügyeltek arra is, hogy a skót zászlóból származó kék háttértől és az arra vetített piros angol sávoktól egy újabb vékony fehér csík válassza el az írek piros sávjait.

Végeredményben a britek nemzeti lobogója, a Union Jack a skót, az angol és az ír zászló fő motívumait egyesíti, azokat politikailag korrekt módon egymásra helyezve.

A Union Jacket viszontláthatjuk a Brit Nemzetközösség ill. korábbi brit gyarmatok saját lobogóin, így többek között az ausztrál, új-zélandi és tuvalui zászlón, valamint több USA tagállam és kanadai tartomány zászlaján is egyéb jelképek mellett vagy között.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved