Április 16. – 3478 éve (!) volt a megiddói csata


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Ha azt mondjuk, hogy Thotmesz Megiddónál legyőzte az ellene szövetkező kánaánitákat, élükön a kádesi Durusával, valószínűleg nem sokan tudjuk elhelyezni időben és térben a történteket. Ami nem szégyen, tekintve hogy a fenti események nem tavaly, hanem i. e. 1457. április 16-án történtek (illetve a naptár számítás pontatlanságai miatt egy húszéves intervallumon belül még 3 másik dátum is szóba jöhet, amikor a leírások szerinti csillagállás fennállhatott).

Nagyjából az történt, hogy az ókori Egyiptom összecsapott a megdöntésére törekvő közel-keleti szövetség seregeivel, és legyőzte azokat a mai Izrael területén található Megiddónál.


A megiddói csata színhelye: a várost rejtő domb

A csata különlegessége, hogy ez a világtörténelem legkorábbi olyan katonai összecsapása, amit elég nagy részletességgel ismerünk, mégpedig a karnaki Ámon-templom és más egyiptomi műemlékek feliratai révén. Mióta ismerjük a hieroglifák titkát, tudhatjuk, hogy mi, miért és hogyan történt csaknem 3500 évvel ezelőtt, letűnt civilizációk egy rég elfelejtett konfliktusában – hát nem fantasztikus?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en,Wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved