Április 17. – Kolumbusznak 10%-ot és szinte teljhatalmat ígért a spanyol korona


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

1492-ben ezen a napon a spanyol király és királyné, II. (Aragóniai) Ferdinánd és Kasztíliai Izabella megbízta Kolumbusz Kristófot, hogy nyugat felé hajózva érje el az „Indiákat”.

Kolumbusz nem a puszta dicsőségért, illetve Jézus igéjének terjesztése érdekében vágott neki a kalandnak: az egyezségnek része volt, hogy őt illeti meg minden új föld jövedelme, amit a spanyol korona számára meghódít, továbbá ő lesz a kormányzója és helytartója ezeknek a területeknek, ahol bármilyen hivatalos pozícióra az ő jelöltjei közül kell választania a királynak.

Ezen felül minden, az új területeken létesítendő kereskedelmi vállalkozásban joga lett volna 1/8 arányú tulajdont vásárolni, majd a haszonból ugyanilyen arányban részesülni.

A királyi pár valószínűleg amiatt tett ilyen elképesztően nagyvonalú ígéreteket Kolumbusznak, mert arra számítottak – csakúgy, mint az udvarban gyakorlatilag mindenki -, hogy az expedíció kudarcba fullad, vagy a legrosszabb esetben tényleg eléri Indiát. Arra mindenesetre biztos nem sokan gondoltak, hogy talál egy komplett új kontinenst és még élve is tér vissza onnan.

Később, amikor Ferdinándban tudatosult, hogy mekkora hatalmat és vagyont engedett ki a kezéből, más színben kezdte látni korábbi ígéretét. A harmadik sikeres expedíció után végül megtalálta a módját, hogy megfossza Kolumbuszt az extra titulusoktól és vagyontól, és a felfedező végül már annak is örülhetett, hogy nem egy börtönben kellett megöregednie. Kolumbusz és utódai egy ideig még küzdöttek az 1492-es szerződésben ígért előjogokért, de kevés sikerrel, a spanyol korona viszont az új gyarmatok irdatlan jövedelmének köszönhetően hosszú időre bebetonozta magát a korszak vezető nagyhatalmaként.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved