Április 18. – piñata-nap


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Világszerte ezen a napon tartják a piñata-napot. Ezek a színpompás, kreatív, édességgel feltöltött, szamár formájú tartók sokfelé népszerűek a családi ünnepeken és bulikon. Bár a szertartás gyökerei messzire vezetnek, a fiatalok rendkívül jól szórakoznak, miközben bekötött szemmel próbálják eltalálni a papírmasé szamarat, hogy kiontsák a padlóra édes „zsigereit”. Amikor a piñata helyett a levegőt, vagy egy társunkat találjuk el, és aztán a szerteszét guruló finomságokért való küzdelem hatalmas móka tud lenni. Durrantottál ki édességgel teli papírmasé lényt mostanában?

A piñata hagyománya az USA-ban általános hiedelemmel ellentétben nem Mexikóból, hanem Európából származik, mégpedig a 14. század környékéről. Ünnepségeken, vásárokon népszerű attrakció volt, amikor egy nyereményekkel töltött tartót kellett addig püfölni, amíg a tartalma ki nem ömlött, és a jelenlevők megtölthették a szájukat és zsebeiket.

A piñata szó valójában az olasz pignatta (kb. edény) egyik változata, és Közép-Amerikába a spanyol konkvisztádorok hozták. A hagyomány aztán teljesen átalakult a mélyen vallásos gyarmatosítók körében.

Amerikában az eredeti piñata valójában egy olyan gömb lett, amelyből hét tüske állt ki, a hét főbűnt jelképezve. Szétverése a lélek harcát jelképezte a csábítás és a gonosz ellen, és a kiömlő finomságok az örökkévalóság jutalmát. Meglepően mélyenszántó egy papírmasé bulibábuhoz képest, ugye?

Hogyan ünnepeljük a piñata-napot? Találjuk meg, honnan szerezhetünk piñata bábut, töltsük meg szórkoztató nyereményekkel, akasszuk fel és verjük ki belőle a lelket is! Vagy még jobb, ha magunk készítjük el azt – nem túl nehéz, és nagyon szórakoztató lehet az egész család számára. A kellékek még olcsók is, csak egy kis tapétaragasztó, egy váz és sok aprított újságpapír. Keress online videókat, és hajrá!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved