Április 19. – kitör az amerikai forradalom


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Ma 246 éve, 1775. április 19-én a Massachusetts állambeli Concord és Lexington közelében amerikai katonák első ízben kaptak tűzparancsot a velük szembenálló brit katonákkal szemben, és a tűzharcban többen meghaltak. A történészek ezt tekintik az amerikai függetlenségi háború kezdetének, amikor 13 észak-amerikai gyarmati állam szembefordult Nagy-Britanniával.

Lexington csata

A harcok eredendően nem a függetlenedésért törtek ki, hanem egyes brit rendeletek és adók elutasítása miatt.

A feszültség azután nőtt meg az anyaország és a gyarmatok között, hogy a britek megnyerték a franciákkal vívott hétéves háborút, és nekiláttak „rendet tenni” a gyarmataikon, és szétteríteni azokra a háborúban felhalmozott adósságaikat.

Az amerikai elégedetlenkedés leghíresebb momentuma az 1773-as bostoni teadélután volt, ami után két évvel tört ki a hivatalos fegyveres konfliktus.

A függetlenségi háborúban sok európai nemzet képviseltette magát valamelyik oldalon: Franciaország, Spanyolország és Hollandia a britek ellen, több német állam pedig mellettük vett részt a harcokban egészen addig, amíg 1781-ben a britek letették a fegyvert, majd 1783-ban a párizsi békeszerződéssel hivatalosan is véget ért a háború és megszületett az Egyesült Államok.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved