Április 20. – az önkéntesek elismerésének napja


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Van, aki szerint igazi önzetlenség nincs, és csak akkor cselekszünk, ha arra valamilyen érdek vagy hátsó szándék motivál minket. De még a legmegveszekedettebb cinikusok is nehezen tudnák megmagyarázni, hogy miért segít valaki betegeknek, rászorulóknak, árváknak, hajléktalanoknak, békeidőben akár a világ másik végére, háborús zónákba is elutazva, vagy például miért választják túlterhelt orvosok, tanárok, hogy a szabadidejükben elmaradott térségekben gyógyítsanak, tanítsanak olyanokat, akiknek erre esélyük sem lenne.

Száz és ezer éve léteznek olyanok, akik feladják saját biztonságukat és kényelmüket mások érdekében, és nem várnak semmit cserébe. Benjamin Franklin, az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító atyja hozta létre a legelső önkéntes tűzoltóságot, amely Philadelphiában több tűzesetben is emberéleteket mentett.

Florence Nightingale, akit sokan a modern betegápolás anyjának tartanak, éppúgy hős volt, mint bármelyik a krími háborúban harcoló katona, amikor a sebesülteket gondozta. A sikeres krimiíró Agatha Christie önkéntes nővérként dolgozott a Torquay-i Vöröskereszt Kórházban, amíg férje az I. világháborúban harcolt. Kalkuttai Teréz anya, katolikus apáca, élete nagy részét Indiában töltötte a HIV / AIDS, a lepra és a tuberkulózis által szenvedők gondozásában. Számos hollywoodi híresség is – például napjainkban Angelina Jolie – aktívan részt vesz a humanitárius problémák megismertetésében és enyhítésében, személyes látogatásokkal, rendezvények szervezésével, adományok gyűjtésével.

Ezek az emberek és csendben dolgozó társaik apránként teszik tartósan jobb hellyé a világot.

Önkénteskedni sokféle formában lehet, alkalomszerűen vagy rendszeresen, az otthon közelében vagy távol attól – ami közös az ilyen emberekben, hogy ők mind a világ valódi szentjei és szuperhősei. És bár nem kérnek díjazást önfeláldozó munkájukért, megérdemlik a legnagyobb tiszteletet és megbecsülést. Pontosan erről szól az önkéntesek elismerésének napja.

Tiszteljük meg azokat, akik munka- vagy szabadidejüket a rászorulókra fordítják, olyanokra, akikről a világ megfeledkezett.

Nem számít hol laksz, biztos vannak a közeledben olyan emberek, akiket kisemmizett a balsorsuk, és akiknek olyan dolgokra van szükségük, amelyeket a legtöbben természetesnek tartanak, például tetőre a fejük felett, ruházatra, meleg ételre vagy csak egy kevés szeretetre és figyelemre. Lehetnek ezek állatok is – az állatkórházak, -menhelyek mindig csordultig vannak szeretnivaló állatokkal, akiknek csak szükségük van valakire, aki egy kicsit törődik velük.

Nézz körül, válassz egy olyan célt, ami közel áll a szívedhez és segíts az önkénteseknek, hogy a világ mindenkinek egy még szebb hely legyen. Meglátod, jót tenni valakivel felemelőbb érzés bármilyen anyagi ellentételezésnél!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved