Április 21. – a Nessie-hoax


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

1934-ben ezen a napon hozta le a Daily Mail a Loch Ness-i szörnyről készült leghíresebb ábrázolást, ami a Nessie körüli hisztériát nemzetközi szintre emelte. A fotó 60 évig borzolta a világ fogékonyabb elméit, mígnem 1994-ben végleg bebizonyították, hogy egy sértett kalandor szándékos bosszúja volt.

Minden valamirevaló tengeri nemzet, így a skótok mitológiája is zsúfolásig van víziszörnyekkel; a tengeren felül gyakorlatilag minden valamirevaló tónak megvoltak a maga mesebeli lakói. Skócia őslakosainak ókori faragványain is találkozni már egy rejtélyes uszonyos állattal, ezek után nem csoda, hogy Loch Ness környékén is fennmaradt a legenda a tóban lakó szörnyről. Az első írásos említés 565-ből származik egy bizonyos Szent Kolumba életrajzából, mely szerint a szörny megharapott egy úszót, és az épp arra járó hős szentnek úgy kellett visszaparancsolnia azt a tóba. Ettől kezdve Nessie aránylag ritkán, de elő-előkerült különböző írásokban egészen a 20. századig, amikor a modern tömegkultúra végleg felkapta és világsztárrá tette.

A 19. század vége óta a régészek és felfedezők fantasztikus eredményei tartották lázban a Föld és az emberiség régmúltja iránt érdeklődő világot. A múzeumokban megszaporodtak a gigantikus állatokra és vadregényes letűnt civilizációkra utaló bizonyítékok, és a kiállítások sikerén felbuzdulva a könyv- és filmkiadók is egyre több ilyen tematikájú művel rukkoltak elő a nagyközönség szórakoztatására,

Arthur Conan Doyle Elveszett világától az első King Kong filmekig. Természetesen a Loch Ness legendája is felszínre került, és a híres fotó megjelenésével kezdődően a tavat megszállták az alkalmi felfedezők. Szinte egymás után érkeztek a beszámolók és a bizonyítékok a szenzációra éhes sajtóban, amelyekről aztán a komolyabb vizsgálat minden alkalommal kiderítette, hogy gyenge lábakon álltak vagy konkrétan hamísították azokat.

A híres 1934-es fotóról például kiderült, hogy a készítése mögött egy olyan férfi állt, aki röviddel előtte óriási hírnévre tett szert, majd pár héten belül lebukott egy vízilótalp formájú hamutállal előállított Nessie-lábnyomok miatt.

Miután az illetőnek nem tetszett, ahogy a Daily Mail bánt vele a lebukás után – azóta sem derült ki, hogy az első körben ő maga volt-e a hamisító, vagy csak egy jóhiszemű balek -, gyártott egy új, sokkal körmönfontabb bizonyítékot, és arról is gondoskodott, hogy a fotót egy harmadik, köztiszteletben álló személy a saját fotójaként küldje be az újságnak. Ezt a bizonyítékot végül csak 60 év után sikerült leleplezni: a csaló 93 éves mostohafiának vallomása alapján apjával és mostohatestvérével egy tengeralattjáró-modellre rögzítettek egy műanyagból és fából készült nyakat és fejet, és azt örökítették meg a híres fotón.

A szörnyvadászok és tudósok sok évtizedes erőfeszítései, és számolatlan elvérzett bizonyíték és kétes hitelű beszámoló után a tavat a közelmúltban két alkalommal szonárral is átfésülték, sőt a vizében előforduló DNS mintákat is kielemezték, de minden próbálkozás eredménytelenül végződött – hacsak azt nem tekintjük eredménynek, hogy a DNS elemzés alapján a tóban legfeljebb nagyra nőtt angolnák fordulhatnak elő.

De ha Nessie-t nem a bizonyítékok felől, hanem az életfeltételek és –körülmények, vagy az evolúció felől közelítjük meg, akkor is egyértelmű, hogy nem élhet meg egy ilyen lény a Loch Ness-ben.

A tó nem tudna ellátni élelemmel egy nagy testű állatot, egy hüllőnek túl hideg lenne, hasonló melegvérű állatok pedig nem ismertek – és ne feledjük, hogy pár tízezer éve fenékig be volt fagyva a tó és vastag hó és jégréteg borította az egész országot, tehát nem fejlődhetett ki itt elszigetelten egy ilyen egyedi élőlény. Józanul gondolkodva teljesen kizárható tehát a szörny létezése. Ettől függetlenül Nessie legendája köszöni szépen, jól van, az összeesküvés-hívők és romantikus álmodozók továbbra is szívesen látogatják a tavat, a kirándulók veszik az emléktárgyakat, és még a 21. században is sok tízmillió dollár plusz bevételt termelnek Skóciának minden évben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

pbs.org

Gif: Csaba Klement free download, https://gifer.com/en/9VLB

2017 Kidsnews | All rights reserved