Április 22. – 5 éves a párizsi egyezmény


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

2016. április 22-én, a Föld napján írták alá a párizsi éghajlatvédelmi egyezményt, ami a világ első átfogó éghajlati megállapodása, és amely 2020-as évtől kezdődően 195 ország részvételével a globális felmelegedés elleni küzdelem központi eleme és a világ nemzeteinek ezirányú elkötelezettségének fő jelképe.

Céljai:

  • A globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2°C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest
  • Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz való alkalmazkodás javítása
  • Az alacsony üvegházhatású tevékenységek előnyben részesítése és ennek kedvező gazdasági környezet és mechanizmusok kialakítása

Az egyezményt aláíró 195 országból 11 még nem emelte azt törvény erőre belföldön (közülük a legszennyezőbbek Oroszország, majd Törökország), és az USA képviseletében Donald Trump pályafutásának egyik legvisszásabb manőverével 2017-ben kiléptette belőle az országát. Ezután az USA lett az egyetlen ország a Földön, amely elutasítja az egyezményt.

A kilépés a szerződés szövege alapján 2020. november 4-ei hatállyal történhetett meg, de nem volt hosszú életű, ugyanis Trump utódja, Joe Biden a beiktatása napján hozott elnöki rendelettel visszaléptette az USA-t az egyezmény hatálya alá.

Megjegyzendő, hogy a párizsi egyezmény önmagában nem segít, hanem kifejezetten az aláíró államok és azokon belül a cégek és állampolgárok klímatudatos, felelős viselkedésére és eltökélt mindennapi cselekvésére épít.

Arról, hogy egyszerű emberként mit tehetünk ennek érdekében, például itt és itt és itt írtunk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved