Április 25. – fellövik a Hubble-t


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Az eddigi egyik legnagyobb áttörést hozta el a csillagászatban, amikor 1990. április 25-én Föld körüli pályára állt a Hubble űrteleszkóp. Annak ellenére, hogy gyártási hibák miatt eleinte elég homályos képeket tudott csak készíteni – három év múlva sikerült helyszíni javítással orvosolni a tüköroptika hibáját -, a kezdetektől fogva szinte havi rendszerességgel szállítja a szenzációs felfedezéseket és felvételeket, egészen a mai napig.

A világűrbe telepített óriás távcsővel kiküszöbölhető a földi fényszennyezés, időjárási viszontagságok és a légkör okozta torzítás, és nagyságrendekkel tisztábban látható az univerzum. Ennek megfelelően a Hubble Space Telescope (HST) révén az amerikai és európai kutatók forradalmasították a csillagászatot.

A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük, hogy a közeli galaxisok megfigyelésével meghatározhattuk az univerzum tágulási sebességét; először sikerült fiatal csillagokat lefényképeznünk az azokat körülvevő korongokkal, amelyekből bolygórendszerek alakulnak majd ki; elkészült az ún. Hubble Deep Field fényképfelvétel, egy kb. 1500 galaxist ábrázoló gigantikus fotó, amely a galaktikus evolúciót tárja fel az univerzum szinte teljes történelmében; illetve a Naprendszeren belül a HST révén fedeztük fel a Hydrát és a Nixet, a Pluto törpebolygó két holdját.

A Hubble távcsövet az első, alapvető javítás után 1997-ben, 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben is meglátogatták az amerikai űrsikló program keretében, hogy karbantartási, javítási és továbbfejlesztési beavatkozásokat hajtsanak végre rajta.

A tervek szerint a HST akár 2030-2040-ig is szolgálatban maradhat, de várhatóan még idén felzárkózik mellé egy új, a Hubble-nál hétszer nagyobb optikával felszerelt teleszkóp, a James Webb űrtávcső, amelynek októberre tervezett fellövése után újabb szenzációs felfedezések és felvételek sorozatában reménykedhetünk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved