Április 26. – a rendezettség napja


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Eltévedtél a rendetlenség dzsungelében? A szekrényed leginkább egy szeméttelepre hasonlít? Ásatást kell indítanod, hogy meglegyen a kedvenc radírod? Már megint nem emlékszel, hogy ma vagy holnap kellene felhívnod egy ismerősödet? Nem jut eszedbe, mit ígértél a nagymamádnak legutóbb? A rendezettség napját akkor neked találták ki. Az egyetlen dolog, amit soha nem kaphatsz vissza, az az idő, és jó szervezéssel rengeteget megspórolhatsz belőle. Mennyivel könnyebb az élet, ha tudod, mit hol találsz, és hova tedd, hogy legközelebb is egyből meglegyen!

A jól szervezettség napjának fiktív története

Ez a jeles nap szinte biztosan valaki olyannak az agyából pattant ki, aki naponta szembesült a fenti problémákkal. Az biztos, hogy nehezen született meg az ötlet, aztán az illetőnek meg kellett találnia, hogy hová kavarta el a szervezéssel kapcsolatos jegyzeteit, majd ahogy nekiállt összerakni az elképzelést, nyilván rájött, hogy a megszokott hozzáállásával semmire sem fog menni. A nagy előkészítésben biztosan jól kimerült, majd amikor megpihent, rájött, hogy még el se kezdte a rendrakást. ☹

Ilyen a rendezetlen ember élete, a drága időt nem a tényleges feladat elvégzésével tölti, hanem arra pazarolja, hogy megpróbálja kideríteni, mi történt mindazokkal a dolgokkal, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy nekiláthasson.

A jó szervezésnek sokféle módja van, de egy dolog közös: aki mindenét rendezetten tárolja, az szükség esetén egyből megtalálja azokat, sőt, az igazán profik olyan rendszert működtetnek, amelyben a feladatok egyszerűen nem maradhatnak elvégzetlenül.

Hogyan ünnepeljük a rendezettség napját?

Rendben, már halljuk a nyögéseket, még mielőtt hozzáláttál volna. Hogyan ünnepeld a szervezettség napját? Rendrakással és rendszerezéssel! Ásd elő és ürítsd ki a régi “iktató” rendszereidet, naptáradat, szekrényedet. Ezek valójában nem mások, mint olyan helyek, ahol a dolgokat elhelyezheted és nyilvántarthatod.

Csoportosítsd a dolgaidat fontosság szerint. Mi az, amire minden nap szükség van? Az legyen legelöl, mindig kéznél és szem előtt. Amire csak időnként van szükség, az legyen ott, ahova rendszeresen benézel, de azért nem minden nap.

Ami ezután megmarad, azt vizsgáld meg kritikus szemmel. Szükség lesz még rá? Ha igen, kerüljön a „futottak még” kategóriába, ahová akkor nyúlsz, amikor nagy ritkán elő kell venned ezt-azt. Nem lesz rá szükség? Meg akarod egyáltalán tartani? Ha igen, keress neki olyan helyet, ahol nincs útban, és majd egyszer örömmel nézegetheted.

Minden mást pedig ajánlj fel olyanoknak, akiknek jól jöhet, vagy akár add el – amit Te kinőttél vagy már nem használsz, másnak kincset érhet! Csak azt dobd ki, ami senkinek sem érték, és azt is úgy, hogy a lehető legkevésbé terheld vele a környezetet.

És lőn: a rendrakásra fordított időt és energiát napokon belül visszanyered azzal, hogy mindent könnyedén megtalálsz, nem késel el vagy feledkezel meg fontos dolgokról és ha jól csinálod, másoknak is örömet szerezhetsz mindezzel!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved