Április 27. – Thor Heyerdahl tutajjal átkel a Csendes-óceánon


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

1947-ben ezen a napon vágott neki a norvég néprajzkutató és kalandor Kon-Tiki nevű vitorlás tutaján, hogy az uralkodó tudományos dogmákkal szemben bebizonyítsa, hogy a történelem előtti időben is átkelhettek emberek az óceánokon, és távoli kultúrák és népek léphettek így érintkezésbe egymással.

Thor Heyerdahl gyerekkora óta érdeklődött az élővilág és a különleges távoli népek iránt, az édesanyja múzeumigazgató volt és ő maga is már általános iskolásként állatmúzeumot rendezett be az otthonában.

Amikor elvégezte az egyetemet, összegyűjtötte a szükséges támogatást és Polinéziába utazott a helyi kultúrát tanulmányozni. A csendes-óceáni szigetek lakóiról úgy találta, hogy túlságosan hasonlóak a dél-amerikai kultúrákhoz, ezért felvetette, hogy Polinéziát eredetileg az indiánok, és nem a dél-kelet-ázsiaiak népesíthették be.

Mivel azonban a szigetek és Dél-Amerika között kb. 8000 km-es összefüggő óceán húzódik, felvetését a tudományos világ elutasította. Heyerdahl be akarta bizonyítani, hogy igenis lehetséges az átkelés, és egy primitív vízi járművel, kis legénységgel útra kelt Peruból, majd három és fél hónapos tengeri út után sikeresen elérte Polinéziát. Kalandjait Kon-Tiki című könyvében és filmjében örökítette meg.

Évtizedekkel később egy másik úton megmutatta azt is, hogy ókori egyiptomi technikával átszelhető az Atlanti-óceán, így elméletileg lehetséges volt az írott történelem előtt, hogy bármelyik távoli kontinens népei kapcsolatba lépjenek egymással.

Heyerdahl sikeres expedíciói ellenére a tudósok többsége máig nem tette magáévá az ókori óceánutazók elméletét, azonban a legújabb kori DNS kutatások szerint valóban kimutathatók dél-amerikai gének a polinéziaiakban és polinéziai gének Dél-Amerikában. Mindemellett a keveredés csak olyan mértékben létezik, ami egy-két sikeres átkelést feltételez, és szinte biztosan nem az történt, amit a norvég kutató feltételezett, hogy Polinéziát az indiánok népesítették volna be igazából.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved