Április 29. – a svéd húsgolyók coming outja


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

2018-ban ezen a napon egy svéd állami Twitter csatorna a világ IKEA-rajongóinak tömegeit forrázta le a vallomással, miszerint a világhírű „köttbullar” bizony nem svéd, hanem török eredetű.

“A svéd húsgolyók valójában egy olyan recepten alapulnak, amelyet XII. Károly király hozott haza Törökországból a 18. század elején” – szólt a váratlan és minden előjel nélküli coming out, ami aztán persze óriásit ment főleg a török és svéd médiában.

A török ​​Anadolu ügynökség megragadta az alkalmat, hogy beszéljen Annie Mattssonnal, az uppsalai egyetem irodalmi tanszékétől, aki megerősítette, hogy miután 1709-ben elvesztette az Oroszország elleni döntő csatát, Károly és hadseregének maradványai átmenetileg a mai Moldova területén leltek menedékre, amely akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Károly a háború elvesztése utáni hat évet száműzetésben töltötte, és ezalatt behatóan megismerte a török konyhát.

Miután 1714-ben visszatért Svédországba, nemcsak a köfte (fűszerezett bárány- és marhahúsgombóc) receptjét hozta magával, hanem más ételekét is, melyek egyike-másika máig népszerű Skandináviában. A kávéfogyasztást olyan mértékben sikerült elterjesztenie hazájában, hogy egyik utóda, III. Gusztáv később konkrétan betiltotta azt.

A bejelentés után az IKEA-ba járók érzéseit valószínűleg az Örjan nevű felhasználó foglalta össze a legtalálóbban, aki a svéd turisztikai hivatal nevében kitwittelte: “Az egész életem hazugság volt”. 😊

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

onthisday.com; en.wikipedia.org;

2017 Kidsnews | All rights reserved