Április 30. – a világ legöregebb pókjának tanítása


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Három éve ezen a napon jelentették be, hogy darázscsípés következtében elhunyt a 43 éves „Number 16”, a világ legöregebb ismert pókja nyugat-ausztráliai lakhelyén.

Barbara York Main ausztrál arachnológus 1974-ben vonta be Tizenhatost abba a kutatásba, amelyben e pókfajta életmódját és életfunkcióit vizsgálták hosszú távon. A vizsgálat részeként az összes aktív odút félévente ellenőrizték. A vizsgálatba bevont összes többi pók már réges-régen porrá lett, amikor a tudósok 2016 vége felé a 16-os odú csapóajtaján élősködő darázs támadásának nyomait vették észre. Ezek a darazsak beültetik a petéiket más rovarok testébe, és amikor a peték kikelnek, a lárvák a gazdájukkal táplálkoznak, ebben az esetben a Tizenhatossal. A vén pók napjai innentől meg voltak számlálva, de valószínűleg nem bánta, hiszen így is több, mint 15 évvel túlélte a korábbi rekordert, egy mexikói tarantulát.

A rekord felállításánál fontosabb, amit Tizenhatos a fenntarthatóságról tanít nekünk – mondták a pókot megfigyelő kutatók a National Geographicnak.

Tizenhatos még kiskorában építette fel kis barlangját Ausztrália délnyugati részén, az északi Bungulla-rezervátumban. Mint minden női négytüdős (mygalomorph) pók, ő is otthonülő volt, soha nem hagyta el a barlangját. Meg kellett védenie és karban kellett tartania azt, mert ha az odú megsérül, a felnőtt pók nem könnyen tudja újjáépíteni vagy áthelyezni.

A négytüdős pókok e fajtájába szőrös, legfeljebb 4 cm-es trópusi pókok tartoznak, amelyek a föld alatt fészkelnek. Csípése fájdalmat és duzzanatot okozhat az embernek. Odúját ügyesen álcázott csapóajtóval látja el, és a környékét afféle „botlódródokkal” hálózza be. Amikor egy másik rovar arra jár, a kihelyezett pókfonalak révén azonnal érzékeli és rávetik magát, majd a zsákmányt odújába hurcolja.

A Tizenhatos hosszú élete a kis környezeti lábnyom és a takarékos erőforrás-felhasználás mintapéldája – zárta le a kutatás. Mivel ezek az állatok nem tudnak új életet kezdeni, ha otthonuk megsemmisül vagy túl súlyosan megsérül, rendkívüli gondossággal figyelnek a környezetükre.

Életmódjuk az ember számára a fenntartható létezés tanulságát kínálja – nyilatkozta Leanda Mason, a tanulmány vezetője a perthi Curtin Egyetemről. A pókokkal szemben „az emberek élete túl rohanó és fenntarthatatlan, amilyen sebességgel az erőforrásainkat fogyasztjuk és tönkretesszük” – mondta Mason a National Georgraphic-nak. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

National Georgraphic

2017 Kidsnews | All rights reserved