Április 6. – hülye adók level 10000: a szakálladó eltörlése


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

I. (Nagy) Péter orosz cár 299 éve ezen a napon törölte el a szakálladót, amit 24 évvel korábban ő maga vezetett be azzal a megfontolással, hogy honfitársainak megjelenését a modern nyugati normákhoz közelítse. Uralkodásának elején álruhában bejárta Európát, és hónapokat töltött Hollandiában és Nagy-Britanniában, ahol a nyugati kultúrát és technológiákat tanulmányozta, majd hazatérve arra jutott, hogy nincs mit tenni, borotválkozni kell!

Az adó érvényessége alatt az orosz cári rendőrségnek joga volt nyilvánosan leborotválni azon honpolgárok szakállát, akik nem fizették meg az adót. Állítólag maga Péter is többször elrendelte, hogy renitens látogatóit megborotválják. Azoknak, akik ragaszkodtak a szakállukhoz, az adó megfizetését egy „szakáll érme” felmutatásával kellett igazolniuk, ellenkező esetben a hatóság bármikor erőszakkal megszabadíthatta őket férfiasságuk ékességétől.

Az ortodox vallású, hagyománytisztelő oroszok közt a szakáll a tekintély és a bölcsesség szimbóluma volt, ezért a cár intézkedése óriási felháborodást váltott ki a birodalomban. Nagy Péter az évek folyamán lassan megértette ezt, és inkább egyfajta vagyonadóként, vagy „státuszadóként” próbálta elfogadtatni az új adónemet, de végül pár évtized elteltével feladta a hiábavaló küzdelmet és eltörölte a szakálladót.

Nagy Péter védelmében el kell mondani, hogy nyugati tanulmányútja után számos konstruktív, haladó szellemű újítást is bevezetett, melyek nyomán Oroszország gazdasági, politikai, kulturális tekintetben valódi európai nagyhatalommá vált.

Nagy Katalin: A kezdetek (The Great) c. film

Aki szeretne egy jót szórakozni és hüledezni a cári Oroszország uralkodó osztályán, nézzen bele a Nagy Péter után uralkodott Nagy Katalin kalandjait – és a szakáll elleni reménytelen hadviselést – hangsúlyozottan sok fiktív elemmel és történelmietlenül, de kétségkívül vicces és könnyen fogyasztható formában bemutató The Great című sorozatba az HBO GO kínálatában!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

onthisday.com

2017 Kidsnews | All rights reserved