Április 7. – kerüld a házimunkát nap


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Egész nap keményen tanultál/dolgoztál, megmérettetések során vettél részt? Ide-oda kapkodtál, egyszerre több mindent csináltál hogy a végére érj, de minden összeesküdött ellened? Majd mikor teljesen kimerülten a végére érsz, és kikapcsolódhatnál, megtámadnak a porcicák, fél pár zoknik és a mosatlan edények, amik múlt hét óta gyűlnek?

Aztán épp mielőtt a mélybe rántana a csüggedés, eszedbe jut: ma van a kerüld a házimunkát nap! Itt a lehetőség hogy a rumli – és vele te is – még egy nap haladékot kapjon. Elfér még egy-két porcica és koszos tányér a többi között holnapig!

Ha van bármi, amihez a világon szinte mindenki ugyanúgy viszonyul, az a házimunka kellemetlen, sziszifuszi feladata. Állítólag vannak olyanok, akik valóban élvezik a házimunkát, de ők egész biztosan kisebbségben vannak – és szerintünk jobb nem megbízni bennük. 😉

Tény, hogy a modern kényelmi eszközök és megoldások hihetetlenül megkönnyítik a dolgunkat ahhoz képest, amilyen a házimunka egykor volt. Régen az emberek döngölt föld padlójú házakban éltek, és szőnyegként rongyokat használtak, hogy felfogják a behordott kosz és por egy részét. Sokáig rendes seprűk sem léteztek, vagy ha igen, akkor ki-ki magának kellett hogy elkészítse azt. Nagyanyáink-dédanyáink még emlékeznek, amikor porszívó hiányában kirakták a szőnyeget a hóra vagy a korlátra, és bottal verték ki belőle a port.

Nem volt annyira régen, amikor a lakások nagy része komfort nélküli volt, és ki kellett járni a folyosó vagy a kert végébe a közös mosdóba, wc-be. Nem volt mosógép. Nem volt folyó víz, vagy ha volt, hát nem volt meleg víz, és be kellett hordani és edényben kellett megmelegíteni a vizet a fürdéshez, mosáshoz, mosogatáshoz.

Ma már mindez a múlté, a víz a többségnek házhoz jön a kívánt hőfokon, gépek segítenek a takarításban, mosásban, szárításban, mosogatásban, törölgetésben. És mégis, a házimunka a mai napig az egyik legnyűgösebb, legtöbbet átkozott feladat a világon. Gondoljunk bele, hogy elődeink mennyire gyűlölhették!

Ennek tudatában hozták létre a kerüld a házimunkát napot. Mindenki megérdemli, hogy egyszer-egyszer elengedje a nyomást és megpihenjen a (valószínűleg nem is annyira) rendetlen, de boldog otthonában.

Hogyan ünnepeljük meg a házimunka napját?

Élvezzük a természetet!

Nagyszerű módja annak, hogy a félbehagyott házimunkától elvonatkoztassunk, ha egyszerűen kilépünk belőle! Töltsünk el egy kis időt kint, élvezzük a természetet. Ne rohanjunk, hallgassuk a madárcsicsergést, gyönyörködjük a tavaszi tájban, szívjuk be a friss illatokat! Engedjük, hogy a természet újraéledésének energiája minket is feltöltsön.

Csináljunk valami komolytalant!

Játsszunk. Shoppingoljunk. Kérjünk egy masszázst. Vegyünk elő egy könyvet, vagy egy keresztrejtvényt. Együnk-igyunk ott, ahol nem nekünk kell takarítani. Csináljunk valami bugyuta, könnyed és teljesen komolytalan dolgot. Bármit is csinálunk, szórakoztatónak, pihentetőnek és az otthoni állapotoktól teljesen elszigeteltnek kell lennie!

Nézzünk meg egy házimunka témájú filmet!

Ha az időjárás nem kedvez a kirándulásnak, és a többi megoldás sem nyerte el a tetszésünket, nézzünk meg egy filmet, ami a házimunka és a házitündérek komikus (vagy tragikus) életéről szól.

A segítség (2011). Egy pályakezdő írónő (Emma Stone alakításában) a 60-as évek emberjogi mozgalmai közepette úgy dönt, hogy könyvet ír az amerikai fekete házvezetőnők és házi alkalmazottak mindennapjairól.

Hamupipőke (2015). Ebben az élő változatban, amelyet az eredeti 1950-es Disney animációs film után készítettek, Lily James „Ellát” alakítja, aki arról álmodozik, hogy elmegy a bálba, hogy újra találkozhasson egy jóképű idegennel.

A kispapa (1983). A zseniális Michael Keaton alakítja az apát, aki miután elveszíti a munkáját, szerepet cserél a feleségével és átveszi a háztartás vezetését, amiről abszolúte semmi fogalma sincs.

Mostohák gyöngye (1987). Christine Lahti főszereplésével ez a vígjáték egy tinédzser testvérpárról szól, akik különc vidéki nagynénjükhöz kerülnek.

Csinálj bármit, csak ne házimunkát! Nincs tiszta pohár? Igyál a dobozból! Ne feledd: ma nincs házimunka!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

.daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved