Április 8. – eltüntetik a New York-i Szabadság-szobrot


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1983-ban ezen a napon történt, hogy a kor sztár-illuzionistája, David Copperfield az amerikai tévénézők és a helyszíni közönség megdöbbenésére bemutatta emblematikus trükkjét, a Szabadság-szobor eltüntetését.

A cirkuszművészet egyik legsikeresebb ága a bűvészet, melynek legtehetségesebb művelői az újkorban igazi sztárokká válhattak és egy önálló, a mai napig népszerű műfajjá fejlesztették területüket. Az újkor nagy bűvészei, vagy ahogy ők hívják magukat, illuzionistái, mágusai általában egy-egy kiemelkedő trükkel váltak világhírűvé és írták be magukat a köztudatba. Ami Harry Houdininek a szabadulás a kényszerzubbonyból, vagy David Blaine-nek a víz alatt 17 percig visszatartott lélegzet, az David Copperfieldnek a New York-i Szabadság-szobor eltüntetése volt.

Copperfield korábban is végrehajtotta a trükköt, amivel annyira felcsigázta a közvéleményt, hogy 38 éve ezen a napon szintet lépett és nemcsak a fizető vendégeknek, hanem Amerika teljes tévés nyilvánosságának is élőben bemutatta az akciót, és még ezután sem értette senki, hogy hogyan tűnhet el egy 93 méteres, 204 tonnás rézszobor.

A show lényege itt megtekinthető:

Sejtelmes felvezetőjében Copperfield azt mondja, hogy megmutatja, “mennyire értékes a szabadság és mennyire könnyen elveszíthető”, de nem meglepő módon igazából nem tünteti el a szobrot. Aki nem szeretné megtudni a szemfényvesztés megfejtését, most ne olvasson tovább. : )

Szóval hogyan csinálta? Copperfield előbb egy nagyméretű leplet emeltetett a közönség és a szobor közé, majd amikor a lepel lehullott, Lady Liberty nem volt sehol, csak annak üres talapzata látszott. A megoldás a helyszín felépítésében és a perspektívában rejlik, és a szobor valójában csak a vásznat és számos reflektort tartó egyik állványzat mögé „bújt”. Copperfield épített egy mechanizmust, ami lassan, észrevétlenül elfordította a nézőteret és kamerákat tartó platformot néhány foknyival, amíg a lepel a szobor előtt volt. Az este sötétjében, reflektorokkal szembevilágítva, hangos zene és Copperfield felvezető szövege által lefoglalva még a jelenlevők se vehették észre az elmozdulást. Elég volt néhány foknyi elforgatás, és a nézőtér perspektívája elmozdult annyival, hogy a szobrot kitakarja az egyik oldali állványrendszer.

A mutatvány közben megfigyelhető az illuzionista melletti „radarkészüléken” egy tükröződés, aminek a mozgásán tetten érhető a nézőtér elforgatása. Ami a radarképernyőt és a nézők által látott üres talapzatot illeti, ezek csak kellékek voltak. A radar képét meghamisították, és építettek egy díszlet talapzatot és hozzá megfelelő világítást oda, ahova a nézők a lepel lehullása után néztek.

Ez így elolvasva talán egyszerűnek tűnik, de a világnak évtizedekig nem volt fogalma sem arról, hogyan csinálta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved