Assassins Creed, a legenda – most a könyvsorozatot „teszteltük”


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

2007-ben jelent meg az azóta igazi játéklegendává vált Assassin’s Creed, melynek sikerére  egy teljes franchise-t építettek fel. Mi ezúttal a játék neve alatt kijött könyvsorozatot vettük górcső alá. Leszögezném mindjárt az elején, hogy a könyv sokáig kereste tesztelőjét még a mi könyvmoly szerkesztőségünkben is, és még a sorozat elolvasása után sem tudnánk egyértelműen megmondani, hogy ki is a célközönsége e könyveknek.  

Rajongói igényeknek persze sosem egyszerű megfelelni – ezt a Ubisoft fejlesztői is megtapasztalhatták a játék újabb és újabb részeinek fejlesztésekor -, így Oliver Bowden, a könyvsorozat szerzője nem kis feladatot vett magára, amikor elvállata a könyvek megírását.

Bowden tisztességes munkát végzett, a játékhoz hasonlóan a könyvekben is feltárul előttünk az aszaszinok titokzatos, történelmi legendák és a valóság sajátos keverékeként megalkotott világa, ahol élet-halál küzdelem folyik a templomosokkal a színfalak mögött, a hétköznapi halandók szeme elől szinte teljesen elrejtve.   

Az aszaszinok történelmi meghatározása: iszlám hitű vallásos közösség a keresztes háborúk idejében, a mai leszármazottaik a IV. Aga Kán vezette nizáriták. Hála a középkori európai történetíróknak (akik erősen kiszínezték a közösségről keringő legendákat), napjainkra az aszaszin jelentése nyugaton teljesen összefonódott az orgyilkos jelentéssel. Rossz sajtójuk ellenére a valóságban az aszaszinok  még véletlenül sem egy bérgyilkosokból álló csoport, és még csak nem is egy katonai szervezet – hanem egy, a siíta iszlám iszmailita ágához tartozó vallási közösség.

A  franchise központi alakja Ezio Auditore, akinek egészen fiatal korától követhetjük nyomon a sorsát, és nem hétköznapi életének fordulatai közepette betekinthetünk a reneszánsz Itália politikai csatározásaiba is.

A könyvben mindet megtalálunk, ami egy jó lovagregényhez szükséges: Ezio heroikus küzdelmet vív a gonosszal, ármánnyal és mohósággal, becsvággyal és árulással. A kiemelkedő képességű bajnokunkat titokzatos segítők és a korszak kiemelkedő elméi segítik, hogy azzá váljon, akinek a játékban megismertük: Ezio Auditore, az aszaszin hagyományok nagymestere.

Anélkül, hogy elárulnánk a cselekmény részleteit, fel kell hívnunk a figyelmet egy fontos különbségre: a könyv változat cselekménye – talán nem meglepő módon – lényegesebben lassabb, mint a játékoké.

Ez pedig azt a paradox helyzetet hozza, hogy még az az Assassin’s Creed-kedvelő játékos is, aki egyébként szívesen és sok könyvet is olvas szabadidejében, nehezen tud mit kezdeni a videójátékban megszokott izgalmakat „lassított felvételben” kínáló írott változattal.

Ennek megfelelően a játékkal aktívan játszó szerkesztőtársaink a könyvet elég vontatottnak, a leíró részeket pedig körülményesnek és hosszúnak találták.

A könyvsorozat nagyon is ajánlható  olyanoknak, akik szeretik a minőségi kalandregényeket, csakhogy ezek az olvasók a franchise-hoz kötődő asszociációk miatt nem biztos, hogy legyőzik előítéleteiket és adnak egy esélyt az Assassin’s Creednek.

Pedig korántsem egy silány minőségű utánérzésről vagy nívótlan iparosmunkáról van itt szó, hanem csupán arról, hogy a könyv írója a játék hangulatát és részletgazdagságát igyekezett átültetni a könyveibe,  szereplőit és helyszíneit minél plasztikusabban megjelenítve az olvasónak.

Összeségében egy nagyon jól olvasható, könnyed szórakozást ígérő sorozat az Assassin’s Creed, amely izgalmas fantáziavilágba kalauzol bennünket, és garantáltan kellemes levezetője egy dolgozatokkal terhelt munkanapnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Támogatott tartalom

Az olvasás élményét a Fumax kiadó támogatásának köszönöhetjük2017 Kidsnews | All rights reserved