Az online oktatás nehézségeit segít feldolgozni a Szegedi Nemzeti Színház


Kovács Barna (19éves) - 6 hónapja

A diákok és a tanárok között átlagos körülmények között sem mindig felhőtlen a viszony, és ezen az online oktatás sem segített, sőt. A problémát felismerve egy online tanóráról készített előadást a Szegedi Nemzeti Színház a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve. Egy alkalmon nekem is lehetőségem volt részt venni megfigyelőként.

A Tölgyfa Gergely drámapedagógus által rendezett előadás (vagy drámapedagógiai foglalkozás) létrejöttét Szabó Ágnes szociális munkás, mediátor, a Szegedi Szakképzési Centrum munkatársa segítette.

A foglalkozás különlegessége, hogy nem csak online mutatják be, de online is játszódik. Osztályok vehetnek részt rajta, akik a felvezetőt követően egy 20 perces kisfilmet nézhetnek meg, melynek szereplői egy tanárnő (Molnár Erika) és két diák (Sziládi Hajna ás Kállai Ákos). A rövid videóban egy online tanóra sematikus, kicsit túlzó ábrázolása látható, mely rendkívül szórakoztató, és kétségkívül a legtöbb diák felismerhet benne a saját sulijában is látott jeleneteket, kezdve a „véletlenül” felelés közben kikapcsolt mikrofontól, egészen a tanárnő által akaratlanul megnyitva hagyott oldalig.

A kisfilmet követően kezdődik a foglalkozás interaktívabb szakasza. A videóban látható színészek innentől drámapedagógusként segítik a látottak feldolgozását. A cél, hogy oldódjon a tanárok és a diákok közötti feszültség, és a helyét átvegye – legalább részben – a kölcsönös megértés.

 A beszélgetés első részében a segítők állításokat fogalmaznak meg, melyekről el kell dönteniük a résztvevő diákoknak, hogy igazak, vagy hamisak. Ezt követően az osztályt csoportokra bontják, és a kisfilm egyes karaktereiről beszélgetnek. Ez szerintem a foglalkozás legfontosabb része, itt a ki nem mondott feladat, hogy a diákok felfejtsék, hogy vajon mi állhat az egyes karakterek viselkedése mögött. Az utolsó részben ismét megelevenednek a foglalkozás elején látott kisfilm karakterei, és velük közösen vehetnek részt a diákok egy osztályfőnöki órán, mely a tanár-diák konfliktusokról szól.  

Ez az előadás aktivitást igényel a résztvevő diákoktól, így csak akkor érdemes rá jelentkezni, ha az osztály is nyitott rá, ellenkező esetben nem valószínű, hogy jó élmény lesz. Ha azonban a nyitottság megvan, véleményem szerint a foglalkozás sokat tud segíteni abban, hogy a diákok jobban megértsék a tanárokat, és persze fordítva. A tanulóknak lehetőségük van kimondani a problémáikat, gondolataikat úgy, hogy közben látszólag nem a saját, hanem a videóban látott karakterek helyzetéről beszélgetnek. További információk a Kooperáló Színházpedagógia Alkotótér Facebook oldalán érhetők el, jelentkezni a foglalkozásra  Kállai Ákos színházpedagógusnál lehet a kooperalo@szinhaz.szeged.hu e-mail címen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved