Covid-konyha: Húsvét után – sonkás-tejfölös és/vagy lilahagymás tökipompos


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Nincs fesztivál lilahagymás, tejfölös, sajtos vagy akármilyen tökipompos nélkül, sajnos van viszont év fesztivál nélkül. ☹ De hogy ne maradjunk kenyérlángos nélkül, és valamit tudjunk kezdeni a húsvéti sonka maradékával, érdemes az otthoni tökipompos készítést kipróbálni.

Amire szükségünk lesz a tésztához:

0,5 dl langyos tej

1,5dl langyos víz (fürdővíz melegségű)

5 ek olívaolaj

1 kk só

30 dkg finomliszt

1 csipet cukor

1 tasak instant élesztő (ha mázlid van, akkor anyu vett expressz élesztőt)

A feltéthez, persze minden ízlés szerint: 😊

15 dkg tejföl

15 dkg sonka

10 dkg sajt

10 dkg lilahagyma

estleg 10 dkg júhturó

Hogyan fogj hozzá? Kezdjünk a tésztával

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe, vagy sima robotgép táljába tesszük. Ha a kenyérdagasztót választjuk, akkor a fenti sorrendben mehet minden, majd elindítjuk a másfél órás dagasztás programot. Ha nincs kenyérdagasztó otthon, de van expressz élesztő, akkor mehet minden a robotgép táljába és dagasztó karokat lassú fokozatban elindítva nagyjából 15 percig kell hagynunk dolgozni.

Ha csak sima élesztőd van, akkor langyos tejbe tedd bele az élesztőt és a cukrot, majd keverd el és tedd olyan helyre, ahol langyos tud maradni, amíg el nem kezd habzani.

Vigyázz, ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettővel kinyírod az élesztőgombákat ( egy kellemesen meleg zuhany hőmérsékletét próbáld tartani)! Ha elkezdtek dolgozni a gombák, akkor mehet minden a robotgép táljába és indulhat a dagasztás.

Amennyiben nincs robotgépetek, akkor se kell kétségbe esned. Nagyanyáink is kézzel és fakanállal oldották meg, ami nekünk is mindig bevethető: ez esetben egy 20 perces váll, al- és felkar erősítő gyúrással is megoldhatod a feladatot.

20-30 percnyi meleg helyen való pihentetés (a tésztára értve, de aki maga dagasztotta a tésztáját, az maga is élvezni fogja a megérdemelt pihenőt) után a megkelt tésztákat körülbelül fél centi vékonyra kinyújtjuk.

Tesire, sütőpapírra rakjuk és megkenjük a tejföllel, és egy picit, ízlés szerint megsózzuk.

A sajtot lereszeljük. A hagymát vékony karikákra vágjuk.

A tejfölre tesszük a sonkaszeleteket, a sonkára a hagymakarikákat, és megszórjuk a reszelt sajttal.

juhturó, tejfől, és lilahagymás

Előmelegített 160- 180 fokos sütőben körülbelül negyedóra alatt megsütjük.

Költség egy főre: olcsó, húsvét után nagyon olcsó 😊

 szezon: amikor otthon dekkolsz fesztiválozás helyett 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved