Denevérmentés a Budapesti Állatkertben


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

A denevérekkel kapcsolatos természetvédelmi munkából a Fővárosi Állat- és Növénykert is kiveszi a részét, mindenekelőtt a hazai denevérfajok segítségre szoruló egyedeinek mentésével. Évről évre több száz mentett denevér kerül be az Állatkert vadállatmentő központjába. A tavalyi, 2020-as esztendőben például 11 denevérfaj 398 egyede kapott második esélyt e munkának köszönhetően: ezek az állatok emberi segítség nélkül elpusztultak volna.

A téli hónapokban főleg telelésben megzavart denevéreknek kell segítséget nyújtani. A téli nyugalmi időszakban ezek az állatok védett telelőhelyekre húzódnak vissza, ám a télen végzett bontási munkálatok során előfordul, hogy egy-egy ilyen telelőhely napvilágra kerül.

Ilyenkor az ott berendezkedett denevérek óriási veszélynek vannak kitéve, hiszen ettől kezdve már nincs semmi, ami a zord időjáráskor megvédené őket, új telelőhelyet pedig már késő keresni.

Szerencsés esetben a telelő denevéreket felfedező magánszemélyek vagy építési vállalkozók a törvényi előírásoknak megfelelően értesítik a hatóságokat, és ilyenkor gondoskodni lehet a telelésben megzavart állatok megóvásáról. Előfordul azonban olyan eset is, amikor a telelőhelyükről kibontott, kipiszkált denevéreket sorsukra hagyják.

A denevérek aktív időszakában inkább a sérült, balesetet szenvedett, legyengült, esetleg a szülőktől elkeveredett, odúból kiesett, elárvult denevérek szoktak segítségre szorulni. A szopós korban lévő, tehát még tejen élő denevérbébik felnevelése különösen nehéz feladat. Az állatok mindenekelőtt nagyon aprók, alig 1,5 grammosak, vagyis nem nyomnak többet, mint három szem zöldborsó.

Mivel denevértejet nemigen lehet szerezni, ezért az Állatkert vadállatmentéssel foglalkozó munkatársai macskatejpótló tápszerrel szokták etetni őket.

Ehhez persze speciális fecskendőre is szükség van, mert a denevérkölykök apró szájába való cumisüveg nem létezik, ráadásul egy ilyen állat alkalmanként 0,15 ml-nél nem nagyon kaphat többet. Az etetést viszont három óránként ismételni kell, mert ezeknek az állatoknak eléggé gyors az anyagcseréjük. Vigyázni kell arra is, hogy az apróságok ne száradjanak ki, és hogy megfelelően meleg helyen tartsuk őket, nehogy kihűljenek.

Az Állatkert vadállatmentő központjában a telelésben megzavart denevéreket átteleltetik, a sérült, beteg állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik. A cél minden esetben az, hogy a mentett állatok végül képesek legyenek emberi segítség nélkül is boldogulni. S amikor ez megtörténik, a rehabilitált állatokat természetes élőhelyükre engedik vissza.

Az elmúlt hónapokban is több alkalommal kerültek ki az Állatkertből sikeresen megmentett denevérek.

Februárban például két ilyen alkalom is volt. Ezeknél az állatoknál nem volt érdemes megvárni a tavaszt, hanem inkább olyan helyet kerestek a számukra, hol biztonságos körülmények között tovább folytathatják a telelést, és egyúttal egy már meglévő denevérkolóniához tudnak csatlakozni.

Február 6-án 89 mentett rőt koraidenevért helyeztek ki a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő, kifejezetten denevérvédelmi célokra épített tiszaugi denevértoronyba, február 26-án pedig további 102 mentett állat, köztük 86 rőt koraidenevér, 15 fehérszélű törpedenevér és 1 durvavitorlájú törpedenevér csatlakozhatott a sződligeti Nagyboldogasszony-templom tornyában telelő, több fajból álló denevér kolóniához, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai rendszeresen monitoroznak.

Az állatok kihelyezését az állatkerti és a nemzeti parki szakemberek mindkét esetben közösen végezték.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a segítségre szoruló hazai denevérek mentése mellett a denevérek állatkerti bemutatását, illetve a velük kapcsolatos ismeretterjesztést, szemléletformálást is fontosnak tartja. Az idén 155 éves intézményben világviszonylatban is az elsők között kezdtek el még 1912-ben denevérek tartásával, bemutatásával és szaporításával foglalkozni. Emellett az Állatkert parkja, mint országos jelentőségű védett természeti terület, a hazai denevérfajok számára fontos élőhely is egyben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Budapesti Állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved