Elképesztő szezonnyitó! – Forma-1 2021 Bahrein nagydíj


Naan (17éves) - 7 hónapja

Végre útnak indult a száguldó cirkusz, idén rendhagyó módon Bahreinben aludtak ki először a futam indulását jelző lámpák. Sokféle kérdés kavargott a szurkolókban az első hétvége előtt, a verseny pedig nem engedte, hogy csalódjanak benne.

A legnagyobb kérdőjelet a Red Bull – Mercedes páros erőviszonya jelentette, hisz mindenki arra vár már évek óta, hogy valaki megállítsa a sikert sikerre halmozó német csapatot. A tesztek után a szabadedzéseken is erősnek tűntek a tavalyi másodikok, főleg Max Verstappen jelezte köridejeivel, hogy vele érdemes lesz vigyázni. Magabiztosnak tűntek a McLarenek és az Alpha Taurik is, míg az Aston Martin szenvedése továbbra is tartósnak látszott.

Az év első időmérőjének a holland tehetség vágott neki legesélyesebbként. A Q1-ben nem úgy tűnt, hogy bármi nagyobb meglepetésnek tanúi lehetünk, amíg az újonc Haas-pilóta,

Nikita Mazepin megforgása sárga zászlót nem okozott, ami miatt többen nem tudták befejezni utolsó gyors köreiket. A szituáció legnagyobb vesztesei Sebastian Vettel és Esteban Ocon voltak, akik biztos nem egy Q1-es kieséssel tervezték kezdeni az idei szezonjukat. Az időmérő második szakaszában két nagyobb meglepetés is született: a mindössze 20 esztendős Yuki Tsunoda, miután zseniális teljesítményt nyújtott a Q1-ben, nem tudta Q3-ba vinni Alpha Tauriját. A szurkolók hatalmas döbbenetére pedig a Red Bull legújabb második pilótája,

Sergio Perez ideje is csak a 11. helyre volt elég. A Q3-ban aztán Max Verstappen a vártnál jóval könnyebben, 4 tizedes előnnyel szerzett pole pozíciót, őt a két Mercedes és a zseniális teljesítményt nyújtó Charles Leclerc – Pierre Gasly páros követte.

Vasárnap már a rajt előtt, a felvezető körön elkezdődött a dráma, amikor is Sergio Perez Red Bullja állt le az út szélén. A mexikói sikeresen újraindította az autóját, de a boxutcából kellett startolnia. Az első pár kör igazán eseménydúsra sikeredett: először Mazepin törte össze a Haast néhány kanyar után, majd Gasly veszítette el az első szárnyát a Ricciardóval való összeérésének köszönhetően.

Verstappen stabilan tartotta az első helyét, mögötte Norris szépen küzdötte fel magát a 4. helyig. Sergio Perez zseniális teljesítményének köszönhetően magabiztosan nyerte a pozíciókat, hamar a top 10-ben találta magát. A futamon még egyszer került elő a sárga zászlós jelzés, Sebastian Vettel ment bele egy elfékezés után Esteban Ocon Alpine-jának hátuljába.

A hatalmas izgalmak végül a futam végére maradtak: Verstappen egy kerékcsere után Hamilton mögött találta magát, de nagyon jó tempót diktált és egyre közeledett a 7-szeres világbajnokhoz. Végül sikerült is volna megelőznie, ha nem kellett volna visszaadnia a vezető pozíciót a britnek, miután elhagyta a pályát az előzés során. Másodjára már nem sikerült beérnie a gumikkal szenvedő Mercedest, így a nemrégiben Sir-ré avatott Lewis Hamilton nyerte a Bahrein nagydíjat és állt a világbajnoki tabella élére. A dobogón Verstappen és Bottas foglalhatott még helyet, negyedikként a nagyon erős teljesítményt nyújtó Lando Norris ért be a McLarennel, őt pedig a Red Bullos Sergio Perez követte.

Folytatás április 18-án, Imolában!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved