Heti Covid-mérleg: Elértük a 2,5 millió beoltottat, változnak a szabályok


Kovács Barna (19éves) - 7 hónapja

A miniszterelnök közlése szerint a koronavírus ellen beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, így szerdától nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások – írja az MTI kedden. A március végén megjelent Magyar Közlöny már tartalmazza azokat a szabályokat, amik 2,5 millió beoltott személynél lépnek életbe. Pintér Sándor belügyminiszter kedden este hivatalosan is megállapította, hogy több mint 2,5 millió embert oltottak be, így a szabályok az előre meghirdetett módon megváltoznak.

A kijárási tilalom ideje módosul, mostantól este 10 és reggel 5 óra között lesz érvényben. Újraindulhatnak a szolgáltatások és ismét kinyithatnak azok az üzletek, amik eddig zárva voltak. A boltok kötelező zárva tartási időszaka este 9:30 és reggel 5 óra közöttre változik.

A tíz négyzetméternél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzletekben az ott dolgozókon kívül csak 1 ember tartózkodhat, efölött pedig 10 négyzetméterenként 1 ember lehet a boltokban.

Ebbe a számba nem tartoznak bele a 14 év alattiak, valamint a 65 év feletti vagy fogyatékossággal élő ember segítője.

Azt, hogy hányan tartózkodhatnak egy adott üzletben a nyitvatartási idő mellé jól láthatóan ki kell helyezni. A bejutásra várakozóknak egymástól másfél méteres távolságot kell tartania.

A most módosult szabályoktól függetlenül – a pedagógusok beoltását követően – , április 19-én várhatóan megnyithatnak az iskolák és az óvodák is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Fotó: .depositphotos.com

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved