Kaland,cselszővés, ármány – Robin Young: A hadjárat


Szabó Petra (16éves) - 6 hónapja

Ez a templomos lovagrend korában játszódó történet tele van kalanddal, cselszövéssel, ármánnyal. Annak ellenére kezdtem el olvasni, hogy az első részét nem olvastam (ez a könyv egy trilógia második kötete) a könyvtárak meg zárva vannak. A történet így is magával ragadó volt, hiszen amellett, hogy hitelesen ábrázolta a korszakot, a benne szereplők nagy része is valós történelmi személy. Persze vannak benne fiktív szereplők is, ezzel lesz színesebb és sokrétűbb a történet.

A történetet így is lehetett érteni, mivel sok visszautalás van benne az első rész eseményeire, amiből rá lehetett jönni az első rész tartalmára, viszont aki ezek után kedvet kap, hogy elolvassa, azt javaslom, hogy kezdje az elsővel 😊.

A keresztes hadjáratok a Szentföld visszafoglalásáért indultak, kezdetben sikeresek voltak, azonban az utolsó hadjáratok – amelyek korában játszódik a történet – már sikertelenek voltak, az ottani muszlim népek egyre több területet foglaltak vissza.Ebben a zűrzavaros időszakban a történet főszereplője (William Campbell) Akkon városában él Templomos lovagként, valamint egy Anima Templi nevű, csak templomosokból álló, titkos belső kör tagjaként.

Az Anima Templinek több olyan célja is van, amelyek szembe mennek a Templomos lovagrendi esküvel, például meg kell akadályozniuk az újabb háború kitörését (a lovagrendeknek az volt a feladata, hogy megvédjék a szentföldi keresztényeket, tehát hadba kellett vonulniuk), de nem azért, mert a saját életüket féltették, hanem, mert tudták, hogy az óriási muszlim haderővel, a megfelelő pénzbeli és katonai támogatás nélkül (amivel nem rendelkezdtek) könnyedén megtörnék a csekély ellenállásukat és óriási mészárlás következne.

Will rengeteg kalandba keveredik, például meg kell akadályoznia, hogy a Templomos rend tagjai (azok, akik nem tagjai az Anima Templinek), nehogy kirobbantsák a templomos nagymester utasítására a háborút.

A történet több szálon fut, így nemcsak Will Campbell templomos polgár szemszögéből ismerhetjük meg a kort, hanem betekintést nyerhetünk Bajbarsz szultán, és hadvezére, Kalavun emír mindennapjaiba is, amelyek nemcsak a hadjáratok tervezéséről szólnak, hanem az ellenük vagy gyermekeik ellen elkövetett gyilkossági kísérletekről, ármánykodásokról, összeesküvésekről is, mivel Kalavun nem akart háborút, csak békét, így összejátszott az Anima Templivel.

A regényt csak a legelvetemültebb olvasóknak ajánlom, mivel a könyv nemcsak vastag, de a szövege is kisbetűs, valamint elég sűrű (persze ezt nem elrettentés céljából írtam, csupán ne okozzon meglepetést 😊). Annak, aki szereti a vastag könyveket és a történelmet ez egy kincs.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved