Kézápolási tanácsok az Eucerin szakértőjétől


Tomi (14éves) - 6 hónapja

A világjárvány mindannyiunk számára rendesen feladta a leckét: jelen napokban is itthonról kell tanulnunk, a lehető legkevesebbszer kell elhagynunk a házat és ha ezt meg is tesszük, fokozottan ügyelnünk kell a higiéniára. Cikksorozatunk korábbi részében a maszk alatti arcápolásról volt szó, ma pedig a kézfertőtlenítésről és az alkoholos fertőtlenítőktől kiszáradt kézbőr ápolásáról faggattuk az Eucerin szakértőjét, Kraján Szilviát.

Vágjunk is a közepébe, gyártók számtalan változatban kínálják a különböző kézápolási termékeket. Krémmel, spray-vel, vagy olajjal érdemes “karbantartani” a kézbőrt?

Egyéni igények határozzák meg. Ki mit szeret alkalmazni. Egyébként nincs különösebb jelentősége.

Nem könnyű még egy év után sem választani a webshopok, boltok kínálatából, milyen ismérve lehet egy hatásos, de bőrkímélő fertőtlenítőnek? Esetleg a meleg vizes szappanos kézmosás, vagy a fertőtlenítő a kevésbé bőrgyilkos megoldás?

Mindenképp a kézmosás a jobb megoldás. A kézfertőtlenítő zselék alkalmazása a bőr saját flóráját is károsítja, ami a bőrünk védelmének gyengülését fogja eredményezni. A másik fontos tény, hogy a kézfertőtlenítő nem tisztítja a kezet. Abban az adott pillanatban, amikor alkalmazzuk valamennyi baktériumot és vírust elpusztít a bőrünkön, de pár perc múlva már nincs hatása.

A gyakori kézmosás azért is előnyösebb, mert fizikailag is letisztítja a bőrünket mind a baktériumok, vírusok, mind egyéb szennyezők tekintetében. Ráadásul itt van lehetőségünk bőrbarát megoldást választani!

Az Eucerin termék kínálatában van olyan kézmosó olaj, amely kifejezetten a gyakori kézmosás által okozott bőrszárazság, bőrirritáció megelőzésére lett kifejlesztve, ebben a termékben az olajtartalom hatékonyan ellensúlyozza a csapvíz és fertőtlenítőszerek bőrszárító hatását, támogatja a bőr védekező képességét és a bőrvédő savköpeny kialakítását.

Egy nyílt seb, karcolás, kiszáradás mindig gondot jelent, de a járvány alatt különösen nehézkes. Mennyire okoz problémát, ha csípi a kezet bármelyik fertőtlenítő vagy ápoló szer?

Azt mondanám az elszenvedőnek mindenképpen kellemetlen, illetve érdemes tudni, hogy a fertőtlenítőszerek alkohol-tartalma bőrkárosító, szövetkárosító hatású is lehet, ha nyílt sebbe kerül, azonban mindenképp mérlegelendő ezekben a helyzetekben a fertőzésveszély okozta kockázat.

Legtöbb kérdéssel foglalkozó szakember hangsúlyozza, hogy fontos a kézmosás utáni visszazsírosítás, ez pontosan mit takar?

Kézmosáskor sérül a bőrfelszíni hidrolipid védőréteg, ezt kell visszaépíteni és ha ezt nem tesszük meg minden kézmosás alkalmával, akkor a mélyebb szöveti állomány is veszti a vizet, ami annak köszönhető, hogy a hámsejtek között csökken a THF-ek (Természetes Hidratáló Faktorok) mennyisége, ami még tovább súlyosbítja a bőr szárazságát.

Ez estben felmerül a kérdés, hogy inkább a zsírosítás vagy a hidratálás a fontosabb?

Ez nem eldöntendő kérdés, a bőr első lépésben válik dehidratálttá, aminek bőrfeszülés a jele. Ez különösen jól érezhető az arcon mosakodást követően, de akár a test egyéb területén is. Ennek oka egyrészt a bőrfelszíni védőréteg sérülése lehet, másrészt a bőrben a hámsejtek közötti vízmegtartó faktorok, az ún. Természetes Hidratáló Faktorok alacsonyabb mennyiségéből következik. Ezek általában lipidek (zsírszerű), de nem kizárólagosan.

A hidratálás lépésében az a feladatunk, hogy egyrészt nedvességet juttassunk a bőrbe, de ezt nem kívülről tesszük meg legnagyobb mennyiségben, hanem belülről.  A hám víztartalma javarészt (90%-nál is több) a bőr mélyebb rétegeiből származik. Kívülről csak vizet bejuttatni a bőrbe igen macerás és kis mennyiségben lehetséges.

Vagyis a jóminőségű kozmetikai termékekkel egyrészt a víz szállítását tudjuk segíteni a bőrben, erre használjuk például a glüko-glicerol hatóanyagot, másodrészt a természetes hidratáló faktorok mennyiségét növeljük a bőrben, amik segítenek bent tartani a nedvességet. Több mint 20 féle ilyen vegyületet használunk, ezeket nem érdemes név szerint felsorolni.

Zsírosítani nem szoktuk a bőrt, inkább úgy fogalmaznak az orvosok: zsírozni. Erre a száraz bőr esetében van szükség, de itt felmerül a kérdés, hogy mit értünk ez alatt?

A vízhiányos bőr a dehidratált bőr. A száraz bőr pedig a vízhiányosságon felül még lipidhiányos is! Azaz a hámsejtek között kevés a THF-ek mennyisége. Ennek a tünetei már a bőrfelszínen is tapasztalhatóak.

Száraz bőr esetén: bőrfelszíni érdesség, durva tapintásúnak érezzük, és ha megvakarjuk a bőrt kis fehér vonalkák, részek jelenhetnek meg.

Nagyon száraz bőr: bőrfelszíni érdesség, durva tapintat már jelentősebb, vakarás nélkül is jól láthatóak fehér részecskék a bőrön, amelynek megvakaráskor hámlást tapasztalhatunk.

Extrém bőrszárazság: például a „pataszerű” sarok, ahol a kiszáradás mértéke olyan jelentős, hogy a bőr megvastagodik, megkeményedik. Kisebb felületeken ilyen a körmök körül is gyakran fordul elő, vagy kisebb mértékben foltszerűen a térden, könyökön. Ezek egyéni hajlamtól, a bőrterület fizikai terhelésétől is függenek.

Ezekben a száraz bőr kategóriákban már lipidpótlásra is szükség van. Pl. az Eucerin UreaRepair PLUS termékekkel. Itt is van hidratálás, de ezen felül lipidpótlás is!

Milyen természetes anyagok segítik a bőr regenerálódását? Pontosabban szólva milyen anyagokat keressünk a krémek címkéjén az összetevők között, amikor a boltban tanakodunk?

Ezt gyártója válogatja, nagyon nehéz lenne felsorolni.  A glicerin szinte mindenben benne van, de az egyéb vegyületek variálódnak.

Ami itt fontos az inkább az, hogy ha valami az összetételben szerepel, az még nem jelent semmit.

Például a karitévaj (sheavaj) csak minimum 10%-os koncentrációban alkalmazva visszazsírozó hatású. De ebben a koncentrációban gyártói kihívás kellemes állagú terméket előállítani. Gyanítható, hogy az átlagos, boltokban és a tömegpiacon kapható termékek jelentős része nem tartalmazza ezt a koncentrációt, pedig az összetevő listában szerepel.

Hasonló az urea hatóanyag problémája is. Kb. 7-8 %-os koncentráció alatt az urea csak hidratál, felnőtt bőrről beszélve ilyen koncentráció felett kezd csak hámlasztani. Viszont ahogy emeljük a koncentrációt és ennek megfelelően a hámlasztás mértékét, úgy nő az esetleges bőrirritálásra is a lehetőség. Ezért a termék teljes összetételének összeállításakor ezt a hatását az anyagnak ellensúlyozni kell, ami szintén kihívás a kozmetikai gyártók számára.

Sokan mondják, hogy a gyógyszertárban kikevert 30%-os urea termékeket használnák, azonban ezek legtöbbször nem megfelelő állagúak, mert ebben a koncentrációban már megfelelő berendezések, megfelelő technikai háttér nélkül nehézkes a jó emulzió előállítása. Az Eucerinnél büszkék vagyunk arra, hogy nekünk sikerült egy kellemes állagú, nem irritáló, stabil emulziót alkotni a 30%-os urea hatékonyságával.

Tudom, hogy divat nézegetni az INCI-listát a termékeken, de az is látszik még vegyész végzettségű Instagram posztolóktól is, hogy ennek figyelgetése, elemzése még kevés egy termék valódi értékeléséhez.

Az Eucerin jóvoltából kipróbálhattam az UreaRepair Plus termékcsaládot, én személy szerint ezt tudom ajánlani. Bár árban valamivel drágább, mint egy egyszerű kézápoló, sokkal gyorsabban is hat, és semleges illata van, ami (engem) nem zavar, vagy irritál a többi bőrápoló babaillatával ellentétben. Összességében elégedettebb vagyok vele, mint bármely más bőrápolóval, (hiszen az enyhe ekcémámnak köszönhetően bő tapasztalattal rendelkezem ezen a területen).

Bőrünk bőrtípusának megfelelő ápolását az Eucerin támogattaForrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved