Kiselefánt született a budapesti állatkertben


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Szombaton – azaz április 24-én – hajnalban megszületett a Budapesti Állatkert várva várt kiselefántja. A szakemberek tavasz közepére várták az ellést, annak várható időpontját azonban ennél pontosabban nem lehetett meghatározni. Az ellés viszonylag gyorsan lezajlott, mindenféle komplikáció nélkül. A „szülőszobában” elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, a felvételeket az Állatkert szerdán délelőtt tette közzé honlapján, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről.

Az újszülött kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra is állt, az emlőket is rendben megtalálta, és táplálkozni kezdett. Így – bár az állatkerti szakemberek minden eshetőségre felkészültek – egyáltalán nem kellett beavatkozni semmilyen módon.

Az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya általában 70 és 100 kg között alakul. Bár a kiselefánt súlyát pontosan nem lehet lemérni, a tapasztalt állatkerti szakemberek „szemre” nagyjából 80 kilogrammosra becsülik.

Természetes körülmények között az apaállatok nem vesznek részt az utódnevelésben, sőt, a családi életben sem. Az elefántcsordákban ugyanis a felnőtt állatok mind nőstények, az elefántbikák pedig magányosan élnek, s csak párzási időben találkoznak a tehenekkel. Ennek megfelelően az állatkertekben is az a szokás, hogy az apákat különválasztják a kiselefántoktól.

Az öttonnás Assam azonban – az elefántbikák körében igen szokatlan módon – kifejezetten jó apának számít, aki jó kapcsolatban van a kicsikkel, szívesen játszik, pancsol velük. Ennek ellenére Angele vemhességének utolsó időszakában, illetve amíg az újszülött nagyon kicsi, Assam, az apuka elővigyázatosságból külön „lakosztályban” tartózkodik.

Arun, az anya előző, 2017 novemberében született borja azonban továbbra is együtt van anyjával, illetve most már a kistestvérével is. A gondozók megfigyelése szerint jól viselkedik, és természetesen érdeklődik is a kicsi iránt. Persze, ha ezt túlzásba viszi, Angele azonnal rendreutasítja a kíváncsi nagytesót.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert

2017 Kidsnews | All rights reserved