NASA OSIRIS-REx űrszondájának felvételei magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Utoljára repült el szerdán a Bennu kisbolygó fölött az amerikai űrkutatási hivatal OSIRIS-REx űrszondája és lassan elkezdett eltávolodni az aszteroidától. A repülést azért hajtotta végre az űrszonda, hogy dokumentálja a Bennu felszínén végbement változásokat, amelyeket az október 20-i talajmintagyűjtése okozott. Dante Lauretta, az OSIRIS-REx misszó vezető kutatójának véleménye szerint:

„A kiásott anyag eloszlásának megfigyelésével többet fogunk megtudni az aszteroida felszínének természetéről és a felszín alatti anyagokról” – tette közzé a NASA a honlapján.

Leilah McCarthy by:nasa.gov

 Az űrszonda utolsó repülésekor 5,9 órán át készített felvételeket a Bennuról mintegy 3,5 kilométerre megközelítve annak felszínét, ami a legközelebbi volt azóta, hogy októberben 3,4 méter hosszú “karjával” mintákat vett kisbolygó felszínéről. A képek letöltése közel egy hetet vesz majd igénybe.

Az OSIRIS-REx fedélzetén a begyűjtött mintákkal máig maradt a Bennu közelében, és ezekben a percekben elindul vissza a Földre. A tervek szerint 2023. szeptember 24-én kell megérkeznie a talajmintákkal.

Kép illusztráció. by: nasa.gov

A NASA kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

 A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, és a tudósok a Földre veszélyes űrobjektumok között tartják számon. A NASA szakemberei szerint 1:2700-hoz az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik majd a Földdel a következő évszázad végén.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nasa.gov; MTI

 

2017 Kidsnews | All rights reserved