Pornóra vezethetők vissza a kamaszok szexuális problémái – Zala Márton szexuálpszichológust kérdeztük


Ana (17éves) - 7 hónapja

Zala Márton szexuálpszichológussal készült interjúsorozat előző részében az első szexről és a szexuális kisebbséghez tartozás felvállalásáról volt szó. Az utolsó részben a szexuális problémákról beszélgettünk.

A kamaszoknál mik a leggyakoribb szexuális problémák?

Jellemzően ugyanazok, mint a felnőtteknél. A különbség az, hogy a kamaszok a tapasztalatlanságuk miatt sokkal sérülékenyebbek. Diagnosztikai értelemben véve a klasszikus szexuális problémák nem nagyon szoktak ebben a korosztályban előfordulni, mert általában mire diagnosztizálni lehetne egy problémát már rég mással, máshogy vannak együtt, és a probléma is elmúlt.

A pornó hatását azonban itt is kiemelném, ami a tapasztalatlanság és a megfelelő felvilágosítás miatt gyakran követendő példává válik a fiatalok számára. Ez azért baj, mert amit ott látnak az egyáltalán nem az intim szexualitás, amit az emberek valójában keresnek.

Amikor a valóságban megpróbálják leutánozni a pornóban látottakat általában nem értik, hogy ők miért nem élvezik a helyzetet, és sokszor azt hiszik, hogy valami baj van velük, és ez utána beszivároghat a párkapcsolatukba is.

Ha egy fiatal már hosszú ideje tapasztal egy konkrét szexuális problémát, vagy csak bizonytalan a kérdéssel kapcsolatban, kihez tud fordulni?

Erre nem tudok egyszerűen válaszolni, mert sokféle probléma, sokféle ember és sokféle megoldás is létezik. Szerintem a legfontosabb azt tisztázni, hogy miből táplálkozik a probléma.

Például én mielőtt elkezdek egy klienssel dolgozni elküldöm orvosi vizsgálatra, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem szervi eredetű problémáról van szó, ami ellen értelemszerűen hatástalan a pszichológiai terápia, de ha nem fedezik fel később sok bajt tud okozni.

A kamaszoknál persze ez nem annyira jellemző, mert ők ezekkel a problémákkal ritkábban mennek pszichológushoz. Nem csak azért, mert viszonylag drága és nehéz hozzájutni, hanem azért is, mert ez a kortársaik között gyakran furcsának hat.

Szerencsére a legtöbb iskolában van iskolapszichológus, aki mindig empatikus, és meghallgatja az illetőt. Előtte szabadon lehet ezekről a problémákról beszélni, és segíthet kideríteni, hogy mi az, ami gátlást vagy szorongást jelent a szexualitásban számára, és ha esetleg szükség van rá, úgyis továbbküld majd máshova.

Ha nincs iskolapszichológus, akkor is vannak egyéb lehetőségek, például TB alapon is lehet pszichológusi segítséget igénybe venni. Kamaszoknál még gyakran előfordul, hogy a barátaiktól kérnek tanácsot, segítséget egy szexuális problémával kapcsolatban.

Ezzel általában az a baj, hogy még a barátaik is tapasztalatlanok, keveset tudnak a témáról, és nem biztos, hogy tudnak segíteni megoldani a problémát.

Ilyenkor nagyon jól jöhet, ha valaki ezeket a szüleivel is meg tudja beszélni, és egy segítő és támogató közeg veszi őt otthon körül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved