Több millió hektárnyi őserdő pusztult el tavaly a trópusi övezetben


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

A Global Forest Watch (GFW), interneten elérhető erdőfigyelő-rendszer adatai alapján készült friss tanulmány szerint összesen 12,2 millió hektárnyi fás terület – beleértve az erdőket és az ültetvényeket – pusztult el tavaly a trópusi övezetben, döntően a mezőgazdasági termelés miatt – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

 Az emberi mohóság okozta bajt tetézte a szakemberek szerint, hogy a szélsőséges hőség és szárazság miatt kialakult hatalmas tüzek óriási erdőterületeket emésztettek fel szerte Ausztráliában, Szibériában és az Amazonas-medencében.  Tüzek pusztítottak a Brazíliától egészen Bolíviáig és Paraguayig elnyúló Pantanal területén. A mocsaras vidék csaknem egyharmada a lángok martalékává vált tavaly. A szakemberek szerint évtizedekbe telhet, mire a régió regenerálódik.

Brazília 1,7 millió hektárnyi őserdőt veszített el 2020-ban, vagyis 25 százalékkal többet, mint az előző évben. A pusztulás döntően az Amazonas-medencére koncentrálódott, ahol a területek egy részét szándékosan tisztították meg. A száraz időjárás miatt azonban a már korábban kivágott erdők helyén gyújtott tüzek kontrollálatlanul terjedtek. Brazília után a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Bolíviában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

A növények, különösen a trópusokon élők, valamint az esőredők talaja hatalmas szénelnyelőkként működik, az emberiség éves szén-dioxid-kibocsátásának majdnem egyharmadát elnyelve, azonban a terület zsugorodásával a szén-dioxid elnyelő képességét is csökkentjük.

A 2020-as évnek azonban voltak sikertörténetei is: Indonéziában 17 százalékkal csökkent az erdőpusztulás mértéke az előző évhez képest.

Ha van kedved, hallgasd meg az esőerdők természetes hangját:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved