Továbbra is maradhat(na) az online oktatás – Pro és kontra


Nagy Benedek (19éves) - 5 hónapja

Miért jó ez a diákoknak?

A legtöbben a saját időbeosztást és a nagyobb önállóságot, a nagyobb fokú rugalmasságot emelték ki a pozitívumok közül. Sokan értékelték azt is, hogy a diákok több időt szánhatnak azokra a tárgyakra, amelyek nehezebben mennek nekik.

A diákok főképp a távoktatás kényelmességét emelték ki, azt, hogy nem kellett hajnalban kelni, jobban ki tudták magukat pihenni, időt spórolnak az ingázás elhagyásával.

Értékelték a diákok azt is, hogy a tantermi oktatással ellentétben szabadon lehet enni, inni és mosdóba járni, több időt tudnak a szabad levegőn tölteni.

Miért lehet rossz?

A diákok többsége a tananyag és a kiadott feladatok mennyiségét kifogásolta. Úgy érzik, hogy a távoktatás során túl nagy elvárásokat és túl rövid határidőket szabnak meg a tanárok számukra. A diákok komoly problémának tartja, hogy az online oktatás bevezetése óta nem kapnak elegendő magyarázatot és segítséget a tanároktól.

Az is sokakat zavar, ha a rengeteg különböző online platformot párhuzamosan kell használniuk.

Különösen a végzősök között jelent meg az érettségivel kapcsolatos aggodalom, mivel az érettségire való felkészítés egyes iskolákban nem tud hatékonyan megvalósulni az online keretek között, ráadásul az érettségi lebonyolítása kapcsán is bizonytalanok.

Megkérdeztünk egy osztályt ezzel kapcsolatban, akik az érettségi előtt állnak.

„Nekem az online oktatás könnyebbség, több időt tudok a tanulásra fordítani mivel megspórolom az utazás idejét. A tanárok igyekeznek segítőkészek lenni és én is próbálok segíteni az osztálytársaimnak mert tudom, hogy az érettségi előtt össze kell tartanunk még online is!”

(Laura, 18 éves)

„Úgy gondolom, hogy az online oktatás miatt sokan elengedik magukat, nem tudnak napi rendet tartani és elcsúsznak a beadandó feladatokkal. Nekem hiányzik az iskola, a barátokkal való beszélgetés, közös utazás és a személyes találkozások. Szerintem sokaknak szüksége van arra, hogy legyen egy napi rutinja, aminek nagyrészét az iskola teszi ki, kell a mozgás is mert az online oktatás alatt ez sajnos nincs biztosítva. A tanárok igyekeznek tartani magukat a tantervhez,de túl sok feladatot kapunk emiatt akár estig is tanulunk.”

(Botond, 19 éves)

A diákoknak segítségre van szükségük az online oktatás alatt, erre alkalmas lenne esetleg a szülők segítsége, de van lehetőség kiegészítő órákat venni, egyéni kurzusokra járni vagy esetleg plusz órákat gyakorlással tölteni. Illetve szükség van arra is, hogy a diákok összetartsanak, segítsék egymást, ha már a tanároknak nem lenne rá kapacitásuk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved