Zebrára emlékeztető zsiráf rokon: az Okapi


Boglárka (18éves) - 2 hete

Ismerjük meg együtt az okapikat! Mi bennük az érdekes és hol élnek, mivel táplálkoznak és miért így néznek ki? Az okapi rejtőzködő és erdei életmódot folytató afrikai állat. A zsiráf legközelebbi rokona, egyben az egyik legkésőbb felfedezett nagy testű afrikai állatfaj.

Az okapi csak a Kongói Demokratikus Köztársaság területén, a Kongó-medence sűrű esőerdőiben él a szabad természetben, de előfordul, hogy a szomszédos Uganda, Szudán, Közép-afrikai Köztársaság és Kamerun határvidékén is eléldegél.

Az 500-1000 méteres tengerszint feletti magasságot kedveli. Az okapik magányos állatok. Egymás társaságát nem kerülik, alkalomadtán közösen is táplálkozhatnak, de sosem maradnak csapatokban.

Az okapi nappal aktív, ekkor táplálkozik jól bejárt, kitaposott ösvényeit követve. Leveleket, gumókat és hajtásokat fogyaszt, étrendjében kb. 100, emberre mérgező növényfaj szerepel. Csokoládébarna alapszínű, de mellső és hátsó lábain, illetve a farrészén krémszínű csíkozás található. Ez kiváló rejtőszín a sűrű esőerdőben. Fülei nagyok, a nyaka pedig hosszabb, de hossza messze nem közelíti meg a zsiráfét. Az okapi alkata és mérete némileg lószerű, hossza kb. 2–2,5 méteres, a marmagasság pedig 1,5–1,7 méter körüli. Testtömege 200–250 kilogramm között mozog.

Okapi rezervátum

Az Okapi Vadrezervátum a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén található Ituri erdőségben fekszik, aminek nagyjából egyötödét foglalja el. A rezervátum területe 13 726 km².

Mint a park neve is utal rá a rezervátum otthont nyújt számos okapinak. Az 1996-os becslések az okapik számát 3900–6350-ra tették a világon.

A parkban található az Epulu Természetvédelmi és Kutató Központ. Ennek története 1928-ra nyúlik vissza, amikor a tábort az amerikai Patrick Putnam antropológus megalapította.

A tábor eredetileg befogó állomás volt, ahonnan a befogott vad okapikat európai és amerikai állatkertekbe szállították. Ma ugyanezt a feladatot látja el, de teljesen más módszertannal.

Az elfogott okapikat a táborban pároztatják, és csak az utódokat szállítják az állatkertekbe, mivel felismerték, hogy így sokkal nagyobb túlélési esélyük. Még így is nagyon kevés állatot exportálnak, mindössze a fogva tartott populáció genetikus életképességéhez szükséges számút. A központ fontos kutató és természetvédelmi munkát is végez.

Az okapik mellett a rezervátumban számos más érdekes vagy veszélyeztetett állatfaj él, például az erdei elefánt, vagy legalább 13 különböző faj a majomalkatúak közül. A rezervátumban nomád mbuti pigmeusok és bennszülött bantu parasztok is élnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.



2017 Kidsnews | All rights reserved