6 bizarr tény a szerelemről


Remi (18éves) - 4 hónapja

Aki volt már szerelmes, tudja, hogy mennyire jó és semmihez sem hasonlítható érzés ez. Azonban van néhány meglepő tény, amiről talán még nem hallottál. A szerelem egy igen komplikált érzelem. Boldoggá tehet, de össze is törheti a szíved. A tudomány szerint a szerelem valójában három érzelem az egyben. Vágy, vonzódás és kötődés.

Íme, hét bizarr tény a szerelemről:

Fájdalomcsillapító hatású lehet

A szerelem okozhat szívfájdalmat, ugyanakkor fájdalomcsillapító hatása is lehet. A szenvedélyes szerelem képes hasonlóan csillapítani a fájdalmat, mint az olyan illegális kábítószerek, mint a kokain.

Egy tanulmány során a kutatók egy képet mutattak az alanyoknak egy általuk szeretett személyről, miközben megrázták a kezüket egy számítógép-irányította termikus stimulátorral. Az a felfedezés született, hogy azon személyek, akik a kísérlet közben a szerettük képét nézték, kisebb mértékű fájdalomról számoltak be.

Meg tud bolondítani

Ezt biztosan hallottad már korábban, nem alaptalanul, ugyanis ezt az állítást kutatások igazolják.

Úgy találták, a szexuális izgalom lekapcsolja bizonyos részeit az agy prefrontális kérgének. Ezen rész felelős a kritikus gondolkodásért, a racionális viselkedésért és az öntudatért.

Tehát, ha megesik, hogy elkövetsz valami kellemetlen hibát egy új kapcsolatban, emlékezz, nem vagy bolond, csak a szexuális izgalom gyakorol rád ilyen hatást.

Egy ötöd másodperc alatt esünk szerelembe

Ilyen gyorsan esik valaki szerelembe. Akár hiszel az első látásra szerelemben, akár nem, egy, a Journal of Sexual Medicine című folyóiratban publikált metaanalízis tanulmány szerint, szerelembe esni nem hetekig, napokig vagy másodpercekig tart. Komolyan, egy másodperc ötödrésze alatt beleszerethetsz valakibe.

Tényleg összetörhet a szíved

Tudtad, hogy az összetört szív szindróma valós dolog? Másik nevén takotsubo kardiomiopátia. A szív fő szivattyúkamrája gyengül, az erős érzelmi vagy fizikai stressz hatására. Ilyen hatás például egy szerettünk elveszítése, egy súlyos baleset vagy a szív összetörése.

Bár ez az állapot nem halálos, ilyet átélni nőként valószínűbb. Elég bizarr, de a szindróma szinte kizárólag nőknél fordul elő, a kutatók még nem tudják az okát.

A szerelem csökkenti az étvágyadat

Nem tudsz enni, nem tudsz aludni, úgy tűnik, semmi másra nem tudsz koncentrálni. Szerelmes vagy, így ez az érzelem kerül fókuszba az életedben és átveszi az irányítást minden felett.

Egy szerelmes illetőnek meglehet, hogy csökken az étvágya, emellett elkezdheti az inszomnia jeleit produkálni. Hogy miért? A dopamin és a noradrenalin szintje megnövekszik a szerelem hatására. Ezek a boldogsághormonok, melyek az eufória érzéséért felelnek. Ezek okozzák a szeleburdiságot, a pillangót a hasban és a nagy, boldog mosolyokat.

A szívverésetek összehangolódhat

Megeshet, hogy két, mély kapcsolatban lévő ember szívverése összehangolódik. A University of California egyik tanulmánya szerint olyan fiziológiai jelek lehetnek egy szerelmes pár között, melyek a szívverések szinkronizációját okozzák. Így nem csoda, hogy a szív összetörése ilyen fájdalmas. A szíved teljesen más ritmusra vált.

Az köztudott, hogy a szerelem komplikált, de láthatóan még mindig sok felfedezetlen vagy csak részben felfedezett területe van ennek a különös érzelemnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Forrás: Psych2go

2017 Kidsnews | All rights reserved