6 kényelmetlen igazság, amit el kell fogadnunk


Remi (18éves) - 4 hónapja

Mivel a világ nem fekete fehér, nem is olyan egyszerű. Így az aranyszabályok, melyeket gyerekkorunktól fogva magunkkal hordozunk, mint a „Légy mindig kedves!” „Az őszinteség a legjobb megoldás.” vagy a „Légy mindig udvarias!” nem feltétlenül érvényesíthetők minden élethelyzetben. Ez egyre tisztábban látszik, ahogy idősödünk. Előfordul, hogy egy egyszerűnek tűnő döntés meghozása sokkal nagyobb kihívás, mint amilyennek hittük. Van, hogy az igazság ott van az orrunk előtt, mégsem vesszük észre, mert az túl fájdalmas, kényelmetlen számunkra. Azonban amíg nem nézel szembe ezekkel, újra meg újra nehézségeket fognak okozni neked.

Íme, hat kényelmetlen, de fontos igazság, melyet el kell fogadnunk:

Csak TE változtathatsz saját magadon

Te vagy a felelős a saját boldogságodért. Ugyanez elmondható a személyes fejlődésedről. Amint felnyitod a szemed és szembe nézel a hibáiddal és a környezetedben lévő mérgező elemekkel, nem fogsz beleesni ugyanazon hibákba, melyeket korábban elkövettél. Talán a körülötted lévők már érzékelték e negatívumokat, de ameddig nem teszel ellenük, nem lesz nagy különbség, ugyanis az egyetlen személy, aki valódi és tartós változást érhet el, az TE vagy.

Csak TE adhatod meg magadnak a lezárást

Akár egészségtelen kapcsolatban vagy valakivel, akár átéltél valamit, ami traumatizált, akár próbálsz továbblépni azon, hogy valaki elhagyott, fontos, hogy megértsd, hogy bár, ami történt, nem a te hibád volt, a gyógyulás a te felelősséged.

A lezárás nem olyasmi, amit megkaphatsz mástól, csakis te adhatod meg magadnak. A lezárás egy döntés, hogy tovább léphess, hogy folytathasd az utad, és hogy véget vethess annak, hogy a fájdalmad határoz meg.

A lezárás az elme olyan békéje, amit csak magadtól kaphatsz meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyedül vagy, nem szabad elfelejtened, hogy segítséget kérni, igénybe venni nem rossz dolog, sokszor egy családtag, egy barát nyújtotta támasz, vagy szakember felkeresése segíthet magad mögött hagyni a múltat.

Nem vállalni semmilyen kockázatot a legnagyobb kockázat

Úgy gondolhatod, hogy mindig a komfortzónádon belül maradni a legokosabb döntés. Az igazság az, hogy ez nincs így. Folyton a bukástól, a fájdalomtól, a csalódástól való rettegésben élni azt is jelenti, hogy könnyen lemaradhatsz a legjobb, legcsodálatosabb dolgokról, amiket az élet kínálhat. A sikerhez meg kell kockáztatni a bukást.

A szerelem megtalálásához meg kell kockáztatni a szív összetörését. A kockázat vállalása – természetesen ésszerű kereteken belül- a kulcs ahhoz, hogy átélhess érdemleges dolgokat, mint a szerelem, a barátság, a szenvedély vagy a kalandok.

Ezeknek ára van, de végtére is, sokkal jobban jársz, mintha az életed szereplői csak a „Mi van ha?”-k és megbánás lennének.

Néha jobb feladni

Az élet egy játék, a lényeg pedig, hogy megtaláld az egyensúlyt. Annak ellenére, hogy mindenhonnan azt hallhatod, hogy nem szabad feladni, néha mégis az a jobb megoldás. Tudni, mikor kell megállni, irányt váltani és magad mögött hagyni a negatív szituációt, rengeteg szívfájdalomtól óvhat meg az életed során.

El kell gondolkodnod, hogy mely csatákat érdemes megvívni, és hagyj fel minden mással. Ne akkor adj fel valamit, ha nehéz, hanem akkor, ha boldogtalanná tesz, hisz az azt jelenti, már nem tesz boldoggá, te pedig jobbat érdemelsz.

Ha tényleg akarnák, megtennék

Fájdalmas beismerni, hogy az emberek, akiket szeretünk, talán nem mindig éreznek ugyan úgy irántunk. A bölcsebb megközelítés, hogy inkább előbb, mint utóbb. Így nem végzed az időd vesztegetésével. Ha kényszerítened kell valakit, hogy erőfeszítéseket tegyen egy kapcsolat fenntartása érdekében, jobb, ha elengeded az illetőt.

Fájdalmas bevallani, de el kell engedned a személyeket, barátokat vagy akár családtagokat, akik készpénznek veszik a léted és nem értékelnek. Ehelyett vedd körül magad olyanokkal, akik szeretnek és értékelnek.

Nem tudsz igazán mást szeretni, amíg nem szereted saját magad

Nem számít, milyen keményen próbálkozol, nem számít, mennyire tökéletes a kapcsolatod, vagy a partnered, nincs az a mennyiségű gyengédség vagy szeretet, ami kitöltheti a belső űrt egy olyan ember esetében, aki nem szereti önmagát. Muszáj, hogy jó kapcsolatod legyen magaddal, tele őszinteséggel, tudással, elfogadással és együttérzéssel. Másképp egyetlen kapcsolatod sem fog működni.

Mindig jobb őszintének lennünk magunkkal az érzéseinkkel kapcsolatban. A problémáink és hibáink tagadásában élni biztosan senki számára nem hordoz magában semmi jót. Ha bele ragadunk a gondjainkba, az sehová sem vezet. Ijesztőnek és nehéznek tűnhet konfrontálódni a problémáinkkal, de az egyetlen út a legyőzésükhöz rajtuk keresztül vezet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Psych2go

2017 Kidsnews | All rights reserved