Az ölelés 6 típusa és jelentésük


Remi (18éves) - 6 hónapja

Vajon miért ölelkeznek az emberek? Mit jelent a szeretet kifejezésének ezen módja? A pszichológia szerint szükségünk van az ölelkezésre, mert ez segít enyhíteni a szorongást, segít, tudatni másokkal, hogy mit jelentenek számunkra.

Íme, az ölelés hat leggyakoribb típusa és ezek jelentése:

  1. Átkarolás

Az átkarolás barátságosságot, melegséget és kedvességet fejez ki. Ez az a fajta ölelés, mikor egy kézzel karolod át a másik személy vállát. Többnyire a nem annyira közeli barátok és ismerősök között fordul elő. Olyan barátságot közvetít, mely még nem mélyült el annyira, hogy a két fél intimitást mutasson egymás felé.

Ez a szeretet kifejezésének egy megfelelő módja, amennyiben még nem állsz nagyon közel valakihez vagy a kapcsolatotok még az ismerkedési fázisban tart.

  • Kacér ölelés

Mi a kacér ölelés? Mikor szemből a felsőtestetek teljes egészében érintkezik egymáséval és mindkét karját köréd zárja. Akár végig is simíthat a hátadon vagy a kezeden, talán még a hajaddal is játszani kezd. Ezen típusú ölelés vonzalmat közvetít.

Azt sugallja, hogy a másik személy kedvel téged és gyengéd érzelmeket táplál irányodba, akkor is, ha ezt szavakkal nem tudja kifejezni. Jellemzően gyengéd, intim. Határozott jele annak, hogy az illető többet szeretne tőled, mint barátság.

  • Hosszú ölelés

A legtöbb ölelés rövid, időtartamuk 5-10 másodperc közé esik. A hosszú ölelés legalább 20 másodpercig tart, következtében beindul az oxitocin termelés. Mikor egy ilyen ölelést kapsz egy családtagtól vagy baráttól, vagy egy szerettedtől, megnyugvást, szeretetet, melegséget érzel. Ez az ölelkezéstípus azt fejezi ki, hogy szereted az illetőt és ott vagy a számára.

  • Romantikus ölelés

A kacér öleléshez hasonlóan, ez is a romantikus vonzalom kifejeződéséül szolgál, azonban ez inkább a szeretetről szól, mint a szenvedélyről vagy vágyról. Amíg a kacér ölelés olyan személyek között jellemző, akik még nincsenek együtt, a romantikus változat inkább a párok ölelése, akik már ismerik egymást és az intimebb kapcsolat már kialakult közöttük.

Ez a fajta ölelkezés, mikor a derekatoknál fogva húzzátok egymást közel és mélyen a másik szemébe néztek, míg a karotok szorosan egymás köré van fonva, a homlokotok pedig összeér. Ez a pozíció intimitást, szeretetet, bizalmasságot fejez ki.

  • Mackós ölelés

Ha van legjobb barátod vagy testvéred, ez talán már ismerős lehet. A mackós ölelés játékos, vidám, tréfás. Mikor valaki így ölel, elölről, szorosan teszi. Ez azt közvetíti, hogy az illető szeret téged, szeret a közeledben lenni és úgy érzi, megérdemled a védelmezést.

  • Hátulról ölelés

Ez az az ölelés, mikor valaki hátulról fonja köréd a karjait. Párok, nagyon közeli barátok vagy testvérek között jellemző. Biztonságot, védelmet és törődést éreztet veled. Gyengéd és kedves megerősítése az adott személy érzéseinek.

A legtöbb ember vágyik az érintés ezen kiterjesztett verziójára, habár nem mindenkinek van lehetősége adni és kapni minden nap. Ha az ölelés bármely formájában részed lehet, szerencsés vagy, ez azt jelenti, hogy szeretnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Psych2go

2017 Kidsnews | All rights reserved