Egyre több gondot okoznak Nagy-Britanniában a nyestkutyák


Nagy Benedek (19éves) - 3 hete

Aranyos kis állatkák, de sok probléma van velük, ugyanis rendszeresen betörnek kertekbe, bánthatják a kisállatainkat. A nyestkutyák Euróbában és Nagy-Britanniában vadasparki, állatkerti látványosság, hosszú évekig az állatkereskedések kínálatában is jelen volt, azonban mostanra vadállatként is elszaporodott a szigetországban. – írja a BBC.

Eredeti hazája Szibéria, Mandzsúria és Japán tundrái és erdői. Nagy szaporasága miatt több évtizede terjed nyugat felé, már megjelent Európában is.  Felbukkanására elsősorban tavak, patakok közelében számíthatunk. Prémje miatt több helyen tenyésztik is. Jelentős állománya él a Duna-deltában.

Magyarországon 1961-ben ejtették el az első példányt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azóta is szórványosan előfordul, egész évben vadászható vadfaj. Az állat testhossza 55-65 centiméter, marmagassága jó 20 centiméter, testtömege 4–6 kilogramm. Bundája barnásszürke, lábai, valamint a feje a szájszeglettől a fülig sötétkék. Pofáján mosómedveszerű álarcot visel.

Főleg éjszakai állat, nappal nehéz vele találkozni. Vadászterületét többnyire egyedül járja be, táplálékot keresve. A családi kötelék csak a szaporodási időszakban szoros, amelynek végén néha akár 6 fős kis csoportokkal is lehet találkozni. 

Téli álmot alszik, ami a kutyafélékre nem jellemző. A nyestkutyák nem tudnak fára mászni, de nagyon ügyesen mozognak a legsűrűbb bozótban is, a rejtőzködésnek pedig valóságos mesterei.

Zsákmányát jórészt orra segítségével kutatja fel. Mindenevő, tápláléka között állatok: kis rágcsálók, különösen a közönséges kószapocok és egyéb pockok, halak; és növények: különféle bogyók és gyümölcsök is megtalálhatóak, de a dögöt is megeszi.

Az emberen kívül számottevő ellensége nincs. A nyestkutya hevesen védekezik a kutyákkal szemben is.

Tömött, meleg szőrméjét Ázsiában helyenként nagyra becsülik, ez volt az oka nyugati betelepítésének is. A prémvadászok néha „usszuri mosómedvé”-nek is hívják. Már teljesen fehér példányokat is kitenyésztettek.

Nyestkutya invázió fenyegeti Európát

Betörnek a kertekbe, terrorizálják a háziállatokat, és egyre több gondot okoznak a vidéki Angliában az angolul mosómedvekutyának, magyarul nyestkutyának nevezett kistestű ragadozók – adta hírül a BBC. 

Az emberi környezethez jól alkalmazkodó nyestkutya falánk mindenevő, bármit megtámad, amit elejthetőnek érez, és vérengzőbb is, mint a rókák, ezért elszaporodása káros hatással lehet a biológiai sokféleségre elsősorban a madárvilágban és a kétéltű faunában.

Az EU a fentiek miatt a nyestkutyák tenyésztését és kereskedelmét már két éve betiltotta, a fogságban tartott példányok számát pedig korlátozta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.



Forrás:

BBC

2017 Kidsnews | All rights reserved