Film a kétségbeejtő magányról – Lángoló kút


Kovács Barna (19éves) - 5 hónapja

Az emberek életében időnként sajnos vannak időszakok, amikor egyedül érzik magukat, és úgy gondolják, hogy nem szeretik őket, nem számíthatnak igazán senkire. Okozhatja ezt egy szakítás, egy új osztály vagy egy barátságtalan környezet, az esetek nagyrészében a magány érzése elmúlik, a probléma – amennyire lehet – megoldódik, és az élet megy tovább. Azonban nem mindenki ennyire szerencsés.

 Melinda, a Lángoló kút című film főszereplője egy benzinkúton dolgozik. A lány magányos, szeretethiánya van, nem érdeklődnek iránta a férfiak, pedig küzd azért, hogy felkeltse a figyelmüket.

Egyik munkatársa, Suki, az ellentéte Melindának. Van barátja, és folyton keresik a társaságát a férfiak, van önbizalma, és előszeretettel piszkálja Melindát.

Egy nap egy feszengő férfi lép be a benzinkútra, aki tartozása miatt ki akarja rabolni őket. Melinda próbálja megragadni a lehetőséget, hogy kapcsolatot teremtsen a férfival, ezzel azonban egy olyan láncolatot indít be, ami több ember halálával zárul.

A Mike Gan rendezte film a leírása szerint krimi és thriller, én azonban azt gondolom, hogy nem a halálokon és az ijesztő éjszakán van a hangsúly, hanem Melinda személyiségén. Nem azon pörgött az agyam, hogy mi fog történni, hanem hogy mit érezhet, mit gondolhat a lány.

Komoly lelki fájdalmai vannak Melindának, talán már valamiféle pszichiátriai problémával is küzd, és ezt csak tetézik a filmben bekövetkező események, amiknek egyszerre felelőse és áldozata. De inkább áldozata. Sőt: a szeretethiány áldozata.

Zavaró lehet, hogy látjuk Melinda személyét, de nem igazán kapunk magyarázatot arra, hogy miként jutott el ide. Kicsit úgy érzem, mintha látnám a jéghegy csúcsát, de nem tudnám mi van alatta. Persze lehet, hogy épp ez a lényeg, és a film célja, hogy a néző ezen töprengjen, bennem mégis maradt egy kis hiányérzet.  

Nyomasztó hangulat uralja az alkotást, erre azzal is rákontráznak a filmkészítők, hogy rengetegszer van csend. Nem pörögnek állandóan az események, nem szól folyton zene, amikor nem beszél senki. Ez persze lehet, hogy sokakat eltántorít a mozitól, de aki nyitott egy a hollywooditől eltérő stílusra, az nem fog csalódni. Kifejezetten ajánlom a filmet, de inkább csak 16 éven felülieknek, és megfelelő lelkiállapotban. Megterhelő tud lenni.

Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, hívd a 116 111-et Előhívószám vagy körzetszám nélkül, névtelenül és ingyen hívható éjjel-nappal!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

HBO GO támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved