Gyorstalpaló: ha nyár, akkor diákmunka


Poscher Dominik (21éves) - 4 hónapja

Már csak hetek választanak el minket a nyári szezontól, ami egyet jelent a tömegesebb jellegű diákmunkavállalás beindulásával. Valószínűleg a nyár kifejezés mindenkiben hasonló asszociációkat szül, szóval legjobb lesz, ha sorba vesszük a legfőbb tudnivalókat, nagy hangsúlyt fektetve a bérezés és adózás kérdésére.

Gondoljunk csak a populáris filmekre. Annyi különbséggel, hogy amíg ott javarészt kedves kortárs lányokkal és fiúkkal mulatjuk el az időt, fagyit árulva, addig a való életben nem mindenki ilyen szerencsés, és jut hozzá az álommelóhoz. Nem szabad megfeledkezni azonban arról sem, hogy például az árufeltöltés vagy a gyárban való munkavégzés idősebb felnőttek társaságában – ami már sokkal inkább hitelesebb ábrázolásmód lenne -, ugyanúgy kellemes időtöltéssel szolgálhat. Vagy nem. Ezt mindenki tapasztalja meg maga.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a nyári táborban való kisegítő állás vagy a kutyasétáltatás nem feltétlen hullik az ember ölébe, sokkal valószínűbb a pakolós diákmunkák tömkelege, amelyre lehet kevésbé van kereslet a fiatalok részéről, mégis a kínálat nagy részét képezi.

Pénzre sok okból kifolyólag lehet szüksége egy diáknak: míg középiskolásként főleg a szórakozási lehetőségek megteremtésére, így például fesztiválozásra, vagy utazásra, addig egyetemistaként már a szó szoros értelmében komolyabb téttel bíró célért, a megélhetésért.

A munka, illetve diákmunka világában való elmélyülést, valamint az alapfogalmakkal való megismerkedést segítendő, a Pénziránytű tanulságos kvízeket hozott létre és tett közzé oldalán. A kérdések során 4 vagy 2 opció közül dönthetjük el, hogy melyik az általunk helyesnek vélt válasz, vagy éppen az igaz, esetleg hamis állítás.

Általános-, és középiskolás egyaránt megtalálhatja a maga tesztjét, mindkét kategóriából 2-2 akad, egyaránt 12-12 kérdéssel.

Az egyéni játék mellett a csoportos játék lehetősége is adva van, tehát akár 1-1 kapcsolódó tanórán nyugodtan fel lehet vetni a közös mulatozás ötletét a tanárnál. Mondani sem kell, a Pénziránytű a jó öreg Kahoot! felületét választotta a kérdések és válaszok összeállítására.

De akkor egy kicsit szemezgessünk az elsajátítható ismeretekből:

Az általános iskolásoknak készült kérdéssorok olyan alapvetéseket fektetnek le, minthogy 2021-ben a diákmunkából származó jövedelem is adóköteles vagy hogy a „nettó” fogalma mögött a kézhez juttatott és elkölthető jövedelem rejlik, szemben a „bruttó”-val, melyet az szja, azaz a személyi jövedelemadó terhel, melynek mértéke 15%.

 A diáknak a jövedelmét fel kell tüntetnie az szja-bevallásában, ezt a következő év május 20- ig kell benyújtania a NAV-hoz.

De miért is adózunk? Az államnak szüksége van a kiadási forrásainak megteremtésére, így jut jövedelemhez, vagyis a munkáltató a bruttó bérből levont adókat és járulékokat köteles befizetni az államnak.

 A munkavégzés bármely formájához szükséges az adóazonosító jel. Ha a diáknak még nincs adóazonosító jele vagy az adókártyáját elvesztette, akkor igényelhet. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) megfelelő menüpontjában (www.onya.nav.gov.hu ), vagy  a 21T34-es adatlapot kell kitöltenie és benyújtania a NAV-hoz. Az adatlap beszerezhető az ügyfélszolgálatokon vagy letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu ) a ”Nyomtatványkitöltő programok” menüpontból.

 A középiskolások „feladatsora” szintén tartalmazza ezen alapismereteket, megtoldva néhány konkrétabb információval: a diák munkavállalásának elengedhetetlen feltételei a nappali tanulói/hallgatói jogviszony, illetve az írásbeli munkaszerződés. Ez utóbbi kötelező tartalmi eleme a munkavállaló alapbére. További fontosabb információk lehetnek, hogy az az egyén létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte, hozzátéve, hogy 15 éves kortól szülői engedéllyel, tanszünetben is vállalhat diákmunkát.

  Még néhány tudnivaló: a „Hogyan dolgozhat a diák?témakörben:

1. Kizárólag a diákok munkavállalásához kötődő foglalkoztatási formában: iskolaszövetkezetben, nappali tagozatos diákként, kedvezőbb adózási feltételek mellett.

2. Ahogy mindenki más:

a) munkaviszonyban;

b) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel);

c) egyszerűsített foglalkoztatás keretében (ilyen a mezőgazdasági és a turisztikai idénymunka, valamint az alkalmi munka)

d) háztartási alkalmazottként (pl. gyermekek felügyelete).

A diákok többsége iskolaszövetkezet tagjaként végez munkát, A munkától függően egy átlagos diákmunkával 1200-1500 Ft bruttó órabér jövedelemmel számolhat. Még akkor is, ha nem tag, gyorsan beléptetik 2-3 ezer forintért, amit kilépéskor visszakap.

Iskolaszövetkezet tagjaként csak nappali tagozatos tanulmányokat folytató tanuló, hallgató dolgozhat. Ekkor járulékot nem vonnak a jövedelemből, mivel a tanulói/hallgató jogviszonya alapján biztosított a diák. Egészségügyi szolgáltatásra is jogosult, amely jogosultság a tanulói, illetőleg hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig (ideértve a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartamát is) áll fenn.

 Van, amikor a diákot munkaszerződés alapján munkaviszony keretében foglalkoztatják (bár nem ez a tipikus). Ekkor nincs különbség diák és nem diák között. Bérjövedelemnek számít, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell utána fizetni, valamint 2020. július 1-jétől egységesen 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot is levonnak.

 Ezeket a járulékokat és az szja-t a munkáltató állapítja meg, vonja le a tanuló munkabéréből, és gondoskodik a bevallásáról, befizetéséről az állami adó- és vámhatóságnak, vagyis a bruttó bérből összesen 33,5 %-ot levonnak, így lesz a bruttó bérünkből a nettó bérünk.

A tanulónak ezzel kapcsolatban nincs kötelezettsége, az adóbevalláson kívül, amelyet az adóhatóság az ügyfélkapun keresztül meg is ajánl a következő év bevallási időszakában. 

Alkalmi munkáraa munkáltató és a munkavállaló összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és 1 naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és 1 naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesíthet határozott időre munkaviszonyt. Alkalmi munkára az adó napi 1000 forint, amit a munkáltató fizet.

Külön érdekes és sokakat foglalkoztató kérdés lehet, hogy az, akinek nincsen szakmai tapasztalata, mit írhat bele az önéletrajzába? Kiemelkedő sportteljesítményeket? Korábban elnyert ösztöndíjakat? Önkéntes munkákat? OSZTV eredményeken? Erasmus program? Nos, ezeket mind-mind.

 A Pénziránytű kérdéssorai még tartalmazhatnak további érdekességeket, itt le nem írtakat, érdemes tehát végigmenni rajtuk: https://penziranytu.hu/kahoot-kvizek (a diákmunkára vonatkozó kvízek rögtön az elsők között, a lap tetején megtalálhatók)  Ha szeretnéd elmélyíteni tudásodat még jobban a témában, vagy csak egyszerűen szeretnél pár hasznos infót, tanácsot találni, amelyek hozzásegítenek a tudatos pénzügyi döntésekhez, úgy ajánlom figyelmedbe a Pénziránytű ingyenes „Értem a pénzem” alkalmazását, amelyet androidra a Google play áruházból, IOS-re pedig az App Storeból tudsz letölteni. Ezen felül, ha érdekelnek a részletes és naprakész infók, tanácsok, akkor a Pénziránytű egy Pénzbook nevű Facebook és Insta oldallal is rendelkezik, amelyekre érdemes vetni egy-egy pillantást!

Előre diákok, nyíljon ki a gyár!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogattaForrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved