Ha nehezen megy újraszocializáció, segít a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely 😉


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

A hosszú bezártság és elszigetelődés okozta sérülések feloldása érdekében indít programsorozatot kiskamaszoknak a Mesemúzeum legújabb helyszíne, a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely. Az Újra együtt címen a héten kezdődő csoportfoglalkozásokra az egészségügyi dolgozók gyermekeit ingyenesen várják.

A Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb tagintézményeként tavaly ősszel megnyílt, majd a járványhelyzet miatt hamar ideiglenes zárásra kényszerült egyedülálló műhely a 10-14 évesek szövegértő és -alkotó készségeinek fejlesztésével, gyermek- és ifjúsági irodalom közvetítésével foglalkozik.

A történetek az életünkben mindenütt jelen vannak. Ha magyarázatot kívánunk adni számunkra fontos eseményekre, történetet mesélünk, az elbeszélés tehát nem csupán kommunikációs műfaj, hanem az emberi gondolkodás sajátos formája. A foglalkozás középpontjában álló történetalkotás szerepe, hogy átjárást biztosítson a mindennapok történetei, a személyes történetek és az irodalmi alkotások között: bekapcsolja a személyest a közösbe, és ezen keresztül kínáljon  lehetőséget az azonosulásra, az identitás megerősítésére.”- összegezte a történetalkotás jelentőségét és az erre felfűzött programsorozatot Helmich Katalin, a Háromcsőrű Kacsa műhelyének vezetője.

A történeti tér bejárását a múzeumpedagógusok egy-egy fiktív főhős köré szervezik, ezt követően gyűjtik össze és dolgozzák ki a látogatók a történetet alkotó további mozzanatokat; a helyszíneket, a cselekmény idejét, bonyodalmat és tetőpontot, hogy aztán saját kreatív képességeik segítségével állítsák helyre a kibillent rendet. Az interaktív térben izgalmas installációs eszközök – animációkészítő pult, hangstúdió, betűeső vagy „kukucskafal” – segítik őket inspirációval és mintákkal.

A fiatalokkal foglalkozó múzeumvezető tapasztalata szerint a kamaszokat pszichésen nagyon megviselte a karanténos időszak, ezért a programsorozattal főként azt szeretnék pótolni, ami az iskolásokkal a folyósokon és szünetekben történik: teret és keretet biztosítanak ahhoz, hogy a gyerekek pótolhassák a közösségi élmény, az együttműködés, a hétköznapi történetmesélés gyógyító és építő erejét. A Háromcsőrű Kacsa csapata mindezt egy sajátos küldetés beépítésével, a kreatív írásban való támogatással igyekszik elérni.

Az új iskolát kezdő gimnazisták részére a műhely szeptemberben gólya-napokat szervez, amely az iskola keretein kívül, koordinált formában épít csapatot a különféle helyekről érkezőkből. Júliustól mentorprogram indul egyéni és csoportos foglalkozásokkal az önismeret és önkifejezés iránt érdeklődő fiataloknak, de várják azok jelentkezését is, akik a felvételihez szeretnének segítséget kapni kreatív írás vagy dráma területén.

Önismereti játékokkal, kommunikációs gyakorlatokkal, könyvklubbal és drámafoglalkozásokkal is készültünk a hosszú bezártság alatt. Most ezeket mind elindíthatjuk, hogy ezt az új és inspiráló teret, amely tavaly nyílt, de azonnal be is zárt, végre élettel és zsivajjal tölthessük meg” – összegzi a terveket Helmich Katalin.

A 6-10 éves korosztály számára Újra együtt – kicsiknek címmel a Mesemúzeumban készülnek foglalkozásokkal.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Petőfi Irodalmi Múzeum

2017 Kidsnews | All rights reserved