Holnap tartják a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákoknak az országos kompetenciamérést


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Május 26-án tartja az Oktatási Hivatal (OH) a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákok szövegértési képességét és matematikai eszköztudását vizsgáló Országos kompetenciamérést, amely minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanulónak kötelező, így ez idén 3 036 iskola 3 557 telephelyén összesen több mint 278 000 diákot jelent majd.

Az Országos kompetenciamérés a tanulók szövegértési képességét és matematikai eszköztudását térképezi fel, ezért a feladatsorok a vizsgált területeket részletesen lefedő, különböző nehézségű kérdésekből állnak.

A mérés egyik célja az intézmények teljesítményének nyomon követése. Az eredmények összevetése arra ösztönözheti az iskolákat, hogy munkájukat megújítsák, a hozzáadott pedagógiai értéket bemutató adatok segítségével pedig megtalálhatják azokat az intézményeket, amelyektől fejlődésükhöz jó példákat és támogatást kaphatnak.- írta az Oktatási Hívatal sajtóanyagában.

Annak érdekében, hogy az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák pedagógiai teljesítménye összehasonlíthatóvá váljon, az Országos kompetenciamérést a tanulók családi hátterének vizsgálata egészíti ki:

az OH a diákok közvetítésével kérdőívet juttat el a szülőkhöz, amelynek kitöltése önkéntes és név nélküli.

A kérdőívek adataiból képzett, a tanulók szociokulturális hátterét megjelenítő családiháttér-index segítségével jobban megmutatkozhat azon iskolák értékes pedagógiai munkája is, amelyek nehezebb körülmények között élő vagy gyengébb képességű tanulókkal foglalkoznak.

A mérésről bővebb tájékoztatás olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Oktatási Hivatal

2017 Kidsnews | All rights reserved