Indiana Jones is irigykedve figyelné a Berzence váránál talált filmbe illő régészeti leletanyagot


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Aranypénzek, három szakállas puska, egy kard és egy Árpád-kori növényi mintás oszlopfő is tartozik ahhoz a nagyon értékes leletanyaghoz, amit találtak a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársai a Somogy megyei Berzence váránál egy hónapja tartó ásatáson – mondta  el a munkálatokat vezető régész az MTI-nek csütörtökön.  Molnár István ismertetése szerint a “szokatlanul gazdag” lelőhelyen talált pénzek vélhetően valamilyen hadi cselekményhez köthetően meghalt, a várfal tövében mélyen a földben eltemetett négy ember egyikének erszényében voltak.  Hozzátette, hogy az öt arany közül három I. Mátyás (1458-1490), egy Albert (1437-1439) és egy II. Ulászló (1490-1516) király uralkodásának idejében készült.

 A régész érdekesnek nevezte, hogy a pénzek a halottnál maradhattak, ez azt feltételezi, hogy az erszényt az elhunyt ruhája elrejtette az őt eltemetők szemei elől. Egyúttal reményét fejezte ki: a tárgyak restaurálásával fény derül arra, hogy a négy ember mikor és milyen eseményekhez kapcsolódóan halhatott meg.

Sztána, 2021. május 13. Az 1500 körüli koporsós temetkezésbõl feltárt csontváz a sztánai református templom hajójában megnyitott régészeti árokban 2021. május 12-én. A sztánai református templom felújítása során a templom járószintje alatt elõkerült egy 12. századi, félköríves záródású Árpád-kori szentély, valamint római falmaradványok és faragott kövek is. A református templom a magyar kormány erdélyi egyházkerületen át nyújtott támogatásával újul meg. MTI/Kiss Gábor

Molnár István utalt rá, hogy Berzence várának első biztos említése a 15. század közepéről való. Kastélynak épült, de később megerősítették, Szigetvár 1566-os eleste után török kézre került. A várat a magyarok többször el-, a törökök pedig visszafoglalták, téli hadjáratán rövid időre Zrínyi Miklós is bevette, majd többi várunkhoz hasonlóan rommá vált a 18-19. században.

Sztána, 2021. május 13. A sztánai református templom gótikus nyugati bejárata elõtt egykoron kialakított lépcsõ (15. század), amelynek alsó fokához egy római faragott követ használtak fel 2021. május 12-én. A sztánai református templom felújítása során a templom járószintje alatt elõkerült egy 12. századi, félköríves záródású Árpád-kori szentély, valamint római falmaradványok és faragott kövek is. A református templom a magyar kormány erdélyi egyházkerületen át nyújtott támogatásával újul meg. MTI/Kiss Gábor

A feltárást a várfal megóvása, dokumentálása tette szükségessé, mert a Várdomb évtizedekkel korábbi megbontása miatt a löszfal omlani kezdett. Nagy mennyiségű földet mozgattunk meg, látható, hogy a falakból sok megmaradt, magasak is, a várban többször tűz is pusztított – mondta a régész. Úgy vélte, a vár látványos lenne, ha sikerülne egyszer helyreállítani és bemutathatóvá tenni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved