Indul a nyitás harmadik fázisa – íme az új szabályok


Kovács Barna (19éves) - 6 hónapja

Az április 26-án közétett Magyar Közlöny szerint a négymilliomodik első dózisú koronavírus vakcina beadását követően kezdetét veszi a nyitás harmadik fázisa, ennek köszönhetően több eddig bezárt helyszín újra látogathatóvá válik, és a kijárási tilalom kezdete is kitolódik. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy az új szabályok szombat reggeltől érvényesek, mert a pénteken várhatóan elérjük négymillió beoltottat.

Az ismét elérhető szolgáltatások nagyrésze a védettségi igazolvány meglétéhez kötött, melyet a már beoltottak, illetve a koronavíruson átesettek kaphatnak meg. Mivel a kiskorúak jelentős része nem rendelkezik ilyen igazolvánnyal, ők védett, felnőtt hozzátartozóikkal kártya nélkül is látogathatják az ismét elérhető szolgáltatásokat.

 Az új szabályok értelmében ismét megnyitnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállódák, kinyithatnak a novemberben bezárt szabadidős létesítmények (például a mozik, a könyvtárak és az állatkert), valamint a sportlétesítmények is. Ezeken a helyszíneken nem szükséges maszkot viselni, mivel nagyrészt csak védett személyek tartózkodhatnak egy légtérben. A személyzet azon tagjai, akik nem védettek, kötelesek maszkot hordani.

A teraszok továbbra is mindenki számára nyitva állnak. Újra rendezhetők sport- és kulturális rendezvények, ezeken szintén csak védett, illetve kiskorú személyek vehetnek részt. A zenés és táncos rendezvények nem minősülnek a mostani szabályok szerint kulturális rendezvénynek, így koncertek továbbra sem tarthatók, a szórakozóhelyek még nem nyithatnak meg. Változik a kijárási tilalom kezdete is, mostantól éjfélre kell mindenkinek hazaérnie. Az üzletek, szolgáltatások este 11 óráig lehetnek nyitva, a kulturális- és sporteseményeknek is legkésőbb ekkora kell befejeződniük. 

Korábban kiderült, hogy a 16-18 éves korosztály is oltható lesz, már megnyílt számukra is a regisztrációs lehetőség. Az érettségik után kezdődik meg az oltásuk, kizárólag Pfizer vakcinával. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved