Iskolai megfelelés- vizsga és felvételi teljesítmény drogok


D.Barbara (20éves) - 6 hónapja

„A megfelelési kényszer a gyors sikerről szól” – írja Vida Ágnes pszichológus. Bizonyára mindannyiunk számára ismerős az az érzés, amikor igyekszünk mindent bevetni egy sikeres dolgozat, vizsga vagy éppen felvételi érdekében. Igyekszünk megfelelni szüleink, tanáraink és a környezetünk elvárásainak, akár háttérbe szorítva saját vágyainkat, céljainkat is.

Már egészen fiatal korban is előfordul, hogy a diákok különböző legális vagy éppen illegális szerekkel szeretnék fokozni teljesítményüket a hatékonyabb tanulás és jobb eredmények elérése érdekében. A stimulánsok (gyorsítók) azok a klasszikus kábítószerek, amelyek serkentik a központi idegrendszer működését. Ide sorolható a nikotin, a koffein, a kokain, illetve az amfetaminok.

Általában egy nagyobb zh, érettségi, vagy vizsga előtti éjszakákon kerülnek elő a különböző teljesítményfokozók, amelyekkel alvás helyett ébren tartják magukat a diákok és áttanulják az éjszakát.

Vannak, akik a kávéra, energiaitalra esküsznek, de akadnak, akik illegális szerekhez fordulnak a siker érdekében.

Azonban előfordul, hogy egy-egy komolyabb vizsga vagy éppen felvételi előtt napokig tart ez az állapot, és különböző serkentőkkel próbálják orvosolni a kialvatlanság okozta fáradságot.

Fontos azonban kiemelni, hogy ezeknek a szereknek a hatása nem hosszútávú, csupán pár órán át hat, és miután a hatása elmúlik durva mellékhatásokat is okozhat. Az utolsó órákban bemagolt óriási anyagmennyiség sem tartós tudás, hanem a vizsga után hamar el is felejtődik.

Valamint megjegyeznénk, hogy ezekben az esetekben sokszor szinte észrevétlenül alakulhat át az alkalmi használat függőséggé, amikor már elvonási tünetek jelentkeznek, ha nem kap a szervezetünk az adott szerből. S itt nem csupán az illegális drogokra kell gondolni, hanem akár az ártalmatlannak tűnő kávéra is.

Hiszen például a koffeinfüggőség is képes a fiatalok körében olyan egészségügyi problémák okozására, mint a magas vérnyomás.

A különböző serkentőszerek (legális és illegális is)  tehát komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, adott esetben akár az életünkkel is játszhatunk egy-egy vizsga kedvéért.

Léteznek a különböző agyserkentő drogoknál kevésbé veszélyes, alternatív módszerek, amelyekkel hasonló, sőt akár jobb eredmények érhetőek el. Például a tea szintén tartalmaz koffeint, azonban sokkal alacsonyabb mértékben, mint a kávé, így biztonsággal fogyasztható.

Ha pedig hatékonyan szeretnénk felkészülni az előttünk álló dolgozatokra, vizsgákra akkor első lépésként tervezzük meg a felkészülés folyamatát, írjunk időbeosztást. Fontos, hogy mindig aludjunk eleget, hiszen fáradtan nem tudunk megfelelően koncentrálni. Illetve a sportolás is egy hatékony módja a kikapcsolódásnak, hogy utána frissebben tudjuk kezdeni vagy folytatni a tanulást.

Ha pedig további tanulási tippekre vágysz olvasd el másik két cikkünket is a témában!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved