Júniusban akár már a 16 éven aluliak is kaphatnak Pfizert


Kovács Barna (19éves) - 5 hónapja

Várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a 12-15 éves korosztályban a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat által kifejlesztett koronavírus vakcinát, írja az MTI a Der Spiegel alapján.

A német lapnak interjút adott Ugur Sahin a BioNTech vezérigazgatója. Elmondta, hogy az EU-s engedélyezési kérelmet várhatóan május 5-én nyújtják be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé. Előreláthatólag a kérelmet néhány héten belül el fogják bírálni, így akár már június elején beadhatják az első oltásokat a fiataloknak.

A Pfizer és a BioNTech március végén jelentette be, hogy a készítményük a harmadik fázisú klinikai tesztek alapján 100 százalékosan véd a 12-15 éves korosztályban. Ahhoz azonban, hogy a gyakorlatban is bevethessék a gyerekeknél a Comirnaty néven forgalmazott oltóanyagot (a közbeszéd leginkább Pfizerként emlegeti) szükséges az EMA engedélye.

Magyarországra már több mint 2,5 millió adag érkezett ebből az oltóanyagból, és az elkövetkező két hónapban további 3,5 millió vakcinát fog szállítani az amerikai-német cég. Magyarországon eddig a felnőtt lakosságot oltották vele, az érettségit követő héten kezdik el beadni a 16-18 éveseknek. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved