Keszthelyi Vivien pontszerzéssel debütált az F3-ban


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Első magyar autóversenyzőnőként debütált az Euroformula F3-ban Keszthelyi Vivien a Forma-1-es Portugál Nagydíjon, a portimaói versenyhétvégén különösen nehéz dolga volt a pilótáknak: a folyamatos szintkülönbségek, a változékony, nagy erejű, különböző irányokból fel-fel támadó széllökések és a tavalyi új aszfaltozás miatt továbbra is fennálló tapadás hiánya is nehezítette a munkájukat a pályán. Nem kifejezetten álomszerű feltételek az egyébként is rendkívüli nyomás mellett.

Keszthelyi Vivien a koronavírus-járvány miatti hosszú kihagyás után térhetett vissza éles helyzetben a pályára, és rögtön az első időmérőn sikerült a 9. helyre kvalifikálnia magát.

A versenyhétvége első futamán a rajtnál még meglátszottak a pályán kívül töltött idő nyomai, a 20 éves magyar pilóta azonban a verseny alatt jól hozta vissza magát és végül a 10. helyen végzett, ezzel megszerezve első pontját a sorozatban. A második futamon tovább javult a teljesítménye, és egy pozíciót javítva intette le a kockás zászló, amiért újabb pontokkal gazdagodott.

Keszthelyi a harmadik versenyen is nagyot küzdött. A rajt utáni nehéz helyzetből sikerült feljönnie a 11. helyre egy előzéssel, amely után még közel 6 másodperces hátrányt kellett ledolgoznia.

Az ifjú pilóta ennek megfelelően növelte versenytempóját, és körről körre csökkentette a differenciát, azonban egyik kanyarban azonban tapadást veszített, és megpördült, így visszacsúszott a 12. pozícióba, ahonnan már a jelentős időveszteség miatt nem tudott feljebb kapaszkodni.

Bár az első versenyhétvégét összeségébenpozitív eredményekkel teljesítette, Keszthelyi egyelőre óvatosan fogalmazott:

A szezon első harmada mindenképpen a tanulásról szól. A szabályok, a stratégiák, a gumik, az autó megismeréséről. Mivel a Dallara 320 az F3-as kategóriákhoz képest nagyobb kanyarsebességre képes, ezért idő kell mindenhez.

Főleg az autó vezethetőségéhez kell hozzászokni. A két szabadedzésnek, az időmérőnek, majd a három versenynek is az eddigiektől eltérő, számomra ismeretlen stratégiával vágtam neki. Ez sok új feladattal járt, és örülök, hogy ezek közül sokat sikerült a hétvégén elsajátítani” – fogalmazott a magyar versenyző, aki a harmadik futam miatt érzett némi csalódottságot.

Az előzést követően növeltem a versenytempót, így a féktávokon még érzékenyebb lett az autó a széllökésekre. Ennek következtében elveszítettem a tapadást az autó hátulján. Kicsit csalódott vagyok, mert éreztem, hogy megvolt a tempóm, és szerettem volna még jobb eredménnyel megajándékozni anyák napján édesanyámat,

aki sok kihagyott év után most személyesen volt kint a paddockban. Összességében viszont rengeteg új információval és tapasztalattal gazdagodtam, és nagyon örültem, hogy ilyen hosszú idő után ismét versenyhelyzetben teljesíthettem a pályán, ami az évek alatt a második otthonommá vált” – tette hozzá.

Pihenésre nem sok ideje lesz Keszthelyinek, aki csütörtökön tér vissza Magyarországra. Az Euroformula F3-as bajnokság május 16-án a Paul Ricard pályán folytatódik, ahol a magyar pilóta eddig még nem versenyzett, így a felkészülés mellett a pályát is tanulnia kell majd.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

VRS Sport Group

2017 Kidsnews | All rights reserved