Kezdődik az érettségi, hajrá!


Kovács Barna (19éves) - 6 hónapja

Május harmadikán, hétfőn, kezdetét veszi az idei érettségi időszak, a gimnazisták legfontosabb megmérettetése: aki a középsulit követően munkába áll, annak az érettségi jelenti a tanulmányai végét, aki pedig továbbtanul, az jó eséllyel az itt megszerzett pontjai alapján fog bekerülni egy általa megjelölt képzési helyre. A járványhelyzet miatt a legtöbb tantárgyból idén csak írásbeli érettségit tartanak, szóbelit nem.

A következő hetekben 1159 helyszínen, várhatóan mintegy 111 750-en fogják megkezdeni a vizsgáikat. De vajon hogyan alakult ez a szám a korábbi években?

Az MTI készített egy diagrammot az Oktatási Hivatal adatai alapján, mely választ ad a kérdésre:

Talán még érdekesebb, hogy vajon a fiatalok hány százaléka érettségizett az elmúlt években? Az alábbi, a KSH adatai alapján készült diagrammból kiderül, hogy a 18 évesek között ez hogyan alakult:

Az írásbeli vizsgákat május 3 és 25 között rendezik meg, a legtöbb tanulót érintő vizsgák reggel 9 órakkor kezdődnek. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken pedig német nyelvből fognak vizsgázni a tanulók.

A legtöbb emelt érettségire angolból jelentkeztek, a legkevésbé népszerű a magyar nyelv és irodalom volt.

A testnevelésen kívül kizárólag azokból a tárgyakból rendezhető szóbeli vizsga, amelyekből középszinten nem lehet írásbelit tenni. Ilyen a célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet és a hittan. Testnevelésből a szóbeli és a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni, bár itt bizonyos gyakorlatokat nem kell bemutatni. Szóban vizsgázhatnak majd az írásbeli alól felmentett tanulók is, valamint azok az érettségizők, akik a középszintű írásbeli vizsgán 12 százalék feletti, de 25 százalék alatti eredményt értek el.

Nem csak a szóbeli vizsgákat érinti a járványhelyzet, az Oktatási Hivatal számos szabályt megfogalmazott, melyek az érettségit hivatottak biztonságosabbá tenni.

Az idei évben egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat, közöttük legalább másfél méter távolságot kell biztosítani. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőnek kell rendelkezésre állnia. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk viselése, ahogy a vizsga előtt a tanulóknak is, ám nekik érettségi közben csak ajánlott a viselete.   

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Oktatási Hivatal, MTI, KSH

2017 Kidsnews | All rights reserved